Σε μία πρωτοφανή και έμπρακτη στήριξη των φοιτητών της σχολής Γεωπονίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προχώρησαν οι ακαδημαϊκοί του τμήματος.
Συγκεκριμένα υπέβαλλαν μαζικά τις παραιτήσεις τους στην Πρύτανη, εξαιτίας της μη απόδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων στους απόφοιτους της σχολής. Η απόφαση λήφθηκε στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος της Γεωπονικής Σχολής που έχει την έδρα του στην Άρτα.
Οι φοιτητές της Γεωπονικής βρίσκονται εδώ και μέρες σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας τη νομοθετική αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.
Παρόλο που έχει κατατεθεί σχετική τροπολογία στη Βουλή, οι ακαδημαϊκοί την έχουν χαρακτηρίσει «βιαστική, πρόχειρη και δε λύνει το πρόβλημα». Έτσι, το ακαδημαϊκό προσωπικό αποφάσισε να πάρει δραστικά μέτρα και να προχωρήσει σε παραίτηση.
«Το επιτακτικό αίτημα και η διαμαρτυρία των φοιτητών μας είναι απόλυτα αιτιολογημένα, και όλοι μας διακηρύσσουμε ότι επιτέλους θα πρέπει να εισακουστούν έμπρακτα. Όλοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο που οδηγούνται, βλέπουν τα όνειρά τους, τα χρόνια τους, το υστέρημα των οικογενειών τους και τις σπουδές τους να σπαταλούνται και ενώνουν τη φωνή τους με τους συναδέλφους τους σε όλη την Ελλάδα για να πετύχουν αυτό που η Πολιτεία θα έπρεπε να προβλέψει και να έχει ρυθμίσει νομοθετικά εδώ και χρόνια» αναφέρει μεταξύ άλλων η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Σε αντίστοιχη μοίρα βρίσκονται και οι φοιτητές του τμήματος Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου τα τελευταία 5 χρόνια, συγκεκριμένα από το 2018 δεν μπορούν να εκδώσουν άδεια άσκησης επαγγέλματος.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, από το 2018 όταν και άλλαξαν τα τμήματα Γεωπονίας δημιουργήθηκαν 17 νέα τμήματα. Μαζί με τα νέα τμήματα έπρεπε να υπάρξει και μία νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα έλεγε ότι τα τμήματα αυτά ανήκουν στη Γεωπονία, ωστόσο δεν έγινε ποτέ.
Έτσι, μετά από πέντε χρόνια σπουδών οι φοιτητές του τμήματος δεν μπορούν ούτε να γραφτούν στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο ούτε να εκδώσουν άδεια άσκησης επαγγέλματος.
«Από την αρχή της δημιουργίας των τμημάτων θα έπρεπε να αποδοθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτό δεν έγινε ποτέ. Το 2019 που μπήκαμε οι φοιτητές στα νεοσύστατα τμήματα γνωρίζαμε ότι ήταν θέμα χρόνου να λάβουμε τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, κάτι που δεν έγινε ποτέ», είπε στο MEGA ο Ιωάννης Κωνσταντίνος Πλατής, πρόεδρος του Ανεξάρτητου Φοιτητικού Συλλόγου Τμήματος Γεωπονίας.
Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπάρχουν πέντε τμήματα που δεν αναγνωρίζονται.
«Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια και του χρόνου βγαίνουμε από αυτή τη σχολή. Αύριο βγαίνουν οι πρώτοι απόφοιτοι του τμήματος Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας στη Λάρισα», είπε ο φοιτητής, τονίζοντας πως με αυτή την κατάσταση οι φοιτητές δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους.