Πτωτικά κινούνται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, υπό το βάρος ανησυχιών για τη ζήτηση βραχυπρόθεσμα, μετά τα πιο αδύναμα του αναμενομένου στοιχεία για τη μεταποίηση στην Κίνα, που αφήνουν σε δεύτερο πλάνο τις προβλέψεις για μείωση της προσφοράς αργότερα εντός του έτους.
Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιουλίου, υποχωρεί κατά 0,5% στα 78,94 δολ. το βαρέλι ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουνίου χάνει επίσης 0,5%, στα 75,30 δολ. το βαρέλι.
Για το αμερικανικό αργό, η ήπια πτώση ακολουθεί τις απώλειες 1,5% της Δευτέρας, καθώς η κυρίως εξαγωγική βιομηχανία της Κίνας έχασε τις εκτιμήσεις για τον Απρίλιο, σε μια ένδειξη πιθανής ύφεσης στις αγορές των αγοραστών κινεζικών προϊόντων, όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.
“Θα χρειαστούν κάποιες αποδείξεις από τη φυσική αγορά για τη σύσφιξη της προσφοράς πριν δούμε θετική ή συντονισμένη κίνηση από τους traders”, σημείωσε στο πρακτορείο Bloomberg η Emily Ashford, αναλύτρια ενέργειας στην Standard Chartered Bank. Η πτώση των περιθωρίων των διυλιστηρίων για πετρελαϊκά προϊόντα στην αγορά spot υποδεικνύει επίσης μικρότερη ζήτηση στην αγορά του αργού.
Ακόμη κι έτσι, η τράπεζα βλέπει την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης να αλλάζει από πλεόνασμα 1,3 εκατ. ημερησίως τον Απρίλιο σε έλλειμμα τον Ιούνιο, με την κινεζική κατανάλωση να αναμένεται να αυξηθεί και τις περικοπές στην παραγωγή να βγάζουν ποσότητες από την αγορά.
Το πετρέλαιο έχει απωλέσει 5% από τις αρχές του έτους έως σήμερα και οι προοπτικές του έχουν “σκοτεινιάσει” από ένα αρνητικό οικονομικό outlook, καθώς οι κεντρικές τράπεζες διεθνώς, με επικεφαλής την αμερικανική Federal Reserve συνεχίζουν να αυξάνουν επιτόκια.
Στην πλευρά της προσφοράς, πάλι, ο OPEC αναμένεται να αρχίσει τις περικοπές παραγωγής από την τρέχουσα εβδομάδα. Με τα διυλιστήρια να επιστρέφουν σε λειτουργία μετά από εργασίες συντήρησης προκειμένου να καλύψουν τις θερινές ανάγκες, οι αναλυτές “ζυγίζουν” κατά πόσο αυτός ο συνδυασμός θα δώσει ανοδική ώθηση στις τιμές.