Η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, η στήριξη της επιχειρηματικότητας και στρατηγικών κλάδων της οικονομίας αλλά και η αντιμετώπιση της υπερφορολόγησης και της πολυνομίας θα οδηγήσουν τη χώρα εκτός κρίσης και θα επιφέρουν μόνιμη αναπτυξιακή προοπτική, σημειώνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, σε ομιλία του στην εκδήλωση για την παραγωγική ανασυγκρότηση που διοργανώνει το tvxs.gr, παρουσία και του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα.
Ο επικεφαλής του ΣΕΒ στην ομιλία του ασκεί έντονη κριτική στην τρόικα, αλλά και στην κυβέρνηση. «Πώς να υπάρξει ανάπτυξη όταν φορολογούνται επαχθώς η περιουσία και η παραγωγή, ενώ θα έπρεπε να φορολογούνται μόνο το εισόδημα και τα κέρδη;», σημειώνει;
«Τέσσερα χρόνια τώρα, τούτα τα πέτρινα χρόνια, αρνούμαστε να συζητήσουμε επί της ουσίας. Παριστάνουμε τους λογιστές ή τους εισαγγελείς των μνημονίων. Αναπολούμε την ανάπτυξη –αλλά δεν λέμε ποια μορφή ανάπτυξης μπορούμε τώρα να επιδιώξουμε, δεν συζητούμε για τις συνθήκες που μπορούν να τη δημιουργήσουν. Τέσσερα χρόνια τώρα, κυνηγάμε εν πολλοίς την ουρά μας –και τρέχουμε πίσω από τις δόσεις μας.», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Βεβαίως, σημείωσε, έχουν γίνει πολλά και υπάρχει σημαντική πρόοδος. «Είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κατανόησε και έθεσε τα προβλήματα της ελληνικής βιομηχανίας ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, ανταποκρινόμενος στο σήμα κινδύνου που εκπέμψαμε. Προσδοκούμε την ίδια στάση και από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία ήδη έχει διατυπώσει θετικές θέσεις», επισημαίνει.
Πρέπει να καταλάβουμε, υπογραμμίζει, ότι εδώ που έφτασε η Ελλάδα, η επιστροφή σε έναν οριακό ρυθμό ανάπτυξης δεν επαρκεί. Πρέπει να γίνουμε πιο φιλόδοξοι και πιο ριζοσπαστικοί. Χρειάζεται να επανεφεύρουμε την ανάπτυξη! Να δημιουργήσουμε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, ικανό να μας διασφαλίσει την παρουσία μας στις παγκόσμιες αγορές και τη συμμετοχή μας στην παγκόσμια κατανομή του πλούτου. Με άλλα λόγια, η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου μας απαιτεί μια πραγματική αναγέννηση.
Ο κ. Δασκαλόπουλος σημειώνει ότι αυτή η αναγέννηση δεν μπορεί να προέλθει από κάποιο κεντρικό σχεδιασμό. Εξάλλου, τονίζει, το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας είναι γνωστό και αποτυπωμένο σε διάφορες μελέτες –με ενδελεχέστερη αυτήν της McKinsey που είχε παραγγείλει ο ΣΕΒ. Εστιάζεται στους τομείς της αγροτικής παραγωγής και της ενέργειας, σε ορισμένους κλάδους της μεταποίησης, στον τουρισμό και το λιανικό εμπόριο. Επίσης, σε μερικούς ακόμη κλάδους –γενόσημα, υδροκαλλιέργειες, ιατρικό τουρισμό, διαμετακομιστικό κέντρο, διαχείριση αποβλήτων– με προοπτική δυναμικής ανάπτυξης, αν και με μικρή συνεισφορά στο ΑΕΠ. Αυτοί οι τομείς, δήλωσε, θα δώσουν στον τόπο αυτό που πραγματικά μπορούν μόνο σ’ ένα περιβάλλον που ευνοεί την επιχειρηματική πρωτοβουλία και την επένδυση.
«Αξιακή βάση πρέπει να αποτελέσει το τρίπτυχο: οικονομική ελευθερία – κοινωνική δικαιοσύνη – σύγχρονη παιδεία. Αυτοί είναι οι τρεις πυλώνες για τη νέα, παραγωγική Ελλάδα που θέλουμε», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Δασκαλόπουλος.