Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, για την απαλλαγή των εταιρικών ομολόγων τα οποία διαπραγματεύονται σε οργανωμένη αγορά του εσωτερικού, βρίσκονται Υπουργείο Οικονομικών και φορείς της Κεφαλαιαγοράς, εν όψει του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Εuro2day.gr, η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών έχει αντιληφθεί την αναγκαιότητα να δοθούν τα απαραίτητα φορολογικά κίνητρα για να λειτουργήσει και στην Ελλάδα η ειδική αγορά για εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, η οποία φιλοδοξεί να δώσει λύση στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Για να «θωρακίσει» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να «προικοδοτηθεί» η νέα αγορά ΣΤΕΠ, το ΥΠΟΙΚ συζητά την κατάργηση του φόρου υπεραξίας ύψους 15% που βαρύνει τα εταιρικά ομόλογα, αρκεί όμως να είναι εισηγμένα στην Ελλάδα.
Αυτή τη στιγμή, εισηγμένες στο Χ.Α. είναι λίγες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, ενδεχόμενη όμως απαλλαγή τους από το φόρο υπεραξίας θα ανοίξει το δρόμο για παράλληλη διαπραγμάτευση και εταιρικών ομολόγων, που έχουν εκδοθεί από μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις σε χώρες της Ε.Ε. και καλύφθηκαν με δημόσια τοποθέτηση (ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Τιτάν, Intralot, Frigo, ΦΑΓΕ, Γιούλα, S&B).
Όλα αυτά αναμένεται να λάβουν σάρκα και οστά εντός των επόμενων εβδομάδων, με συγκεκριμένες ρυθμίσεις που θα περιληφθούν σε ειδικό νομοσχέδιο.
Τα εταιρικά ομόλογα, που τους προηγούμενους μήνες έχουν χαρακτηρισθεί από κορυφαίους παράγοντες της οικονομικής ζωής του τόπου, ως η «σημαντικότερη επενδυτική επιλογή για το 2014» αναμένεται να αποτελέσουν το «οξυγόνο» για μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων εταιρειών, εισηγμένων και μη, οι οποίες θα στραφούν σε αυτή την πηγή χρηματοδότησης.
Έτσι κι αλλιώς, οι πόρτες των τραπεζών παραμένουν ουσιαστικά κλειστές και οι ανάγκες ρευστότητας αυξάνονται γεωμετρικά.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πριν ακόμα ξεκινήσει επισήμως η λειτουργία της Εναλλακτικής Αγοράς ΣΤΕΠ., πλησιάζουν τις δέκα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν έρθει σε επαφή με τις αρχές του Χρηματιστηρίου προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα σε έκδοση εταιρικών ομολόγων.
Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος δημιουργίας αυτής της νέας αγοράς. Πρόκειται για αγορά η οποία απευθύνεται σε μικρομεσαίες ή σε νεοσύστατες επιχειρήσεις οι οποίες θα έχουν, μέσω αυτής, τη δυνατότητα χρηματοδότησής τους μέσω της εισαγωγής μετοχών στην αγορά ή της έκδοσης εταιρικών ομολόγων.
Οι εταιρείες δηλαδή δεν θα είναι υποχρεωμένες να εισάγουν τις μετοχές τους σε αυτήν την αγορά, αλλά μόνο τα εταιρικά ομόλογα που θα εκδώσουν. Στόχος είναι να προσελκυστούν και επιχειρήσεις που έχουν ήδη διακριθεί σε διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας και αναζητούν τρόπους χρηματοδότησης.
Η νέα αγορά θα αφορά σε εκδόσεις έως 5 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα ολοκληρώνονται με διαδικασίες πολύ πιο σύντομες από ό,τι ισχύει σήμερα στην οργανωμένη και Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι επαφές φορέων της αγοράς με το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εξασφαλισθεί μέρος έστω κινήτρων για όλους τους επενδυτές, μετά την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας.
Η εξασφάλιση κάποιου ποσού αφορολόγητου και οι ελαφρύνσεις έως απαλλαγές για τις ενδοημερήσιες χρηματιστηριακές συναλλαγές είναι τα δύο κύρια σημεία στα οποία εστιάζουν στην παρούσα φάση οι εκπροσωποι της κεφαλαιαγοράς, τονίζοντας πως με τον τρόπο αυτό θα μετριασθούν οι απώλειες για την εγχώρια αγορά και θα περιοριστεί η απώλεια ρευστότητας.