Την έντονη αντίδραση του υπουργού Υγείας Αδώνιδος Γεωργιάδη προκάλεσε ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου για το μέλλον του πνευμονολογικού νοσοκομείου Θώρακα στη Δυτική Ελλάδα.
Κατηγορώντας την κυβέρνηση για συνενώσεις και συγχωνεύσεις νοσοκομείων προς όφελος της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε να μάθει τι θα γίνει με το εν λόγω νοσοκομείο, αν θα κλείσει, θα συγχωνευθεί με το νοσοκομείο του Αγ.Ανδρέα ή θα μετατραπεί σε πνευμονολογική κλινική.
«Δεν πρόκειται να κλείσει το νοσοκομείο», διαβεβαίωσε ο υπουργός, σημειώνοντας όμως ότι ήδη από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους λειτουργεί ως ενιαίο νομικό πρόσωπο με το νοσοκομείο του Αγ.Ανδρέα.
Ο κ.Γεωργιάδης, όμως, αντέδρασε έντονα στην αποστροφή του λόγου του βουλευτή ότι οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων γίνονται με πρόσχημα τη δημοσιονομική εξυγίανση.
«Τι θα πει με πρόσχημα; Εσείς δεν ξέρετε ότι η Υγεία έχει πρόβλημα; Στα πέρατα του κόσμου ξέρουν για το πρόβλημα στην οικονομία. Εσείς δηλαδή δεν θεωρείτε ότι υπήρχε σπατάλη και ρεμούλα; Το ΚΚΕ λέει στη Βουλή των Ελλήνων ότι είναι κατά της δημοσιονομικής εξυγίανσης;», ρώτησε, ενώ απαντώντας στα περί «επιφυλακής» στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι, υποστήριξε ότι «εμείς δεν συνδιοικούμε με τους εργαζομένους»! «Η γνώμη τους είναι σεβαστή και ευπρόσδεκτη. Στο τέλος όμως αποφασίζει η κυβέρνηση», είπε, σημειώνοντας ότι για αυτό έχει εκλεγεί.
«Παραβλέπω το αλαζονικό στυλ του υπουργού», είπε ο κ.Καραθανασόπουλος, επιστρέφοντας στην ουσία της ερώτησης για το αν θα παρέχει συνολικά υπηρεσίες ως νοσοκομείο περιφερειακού χαρακτήρα, αν θα αναβαθμιστεί ή θα συρρικνωθεί περαιτέρω. Ρώτησε ακόμα αν θα αξιοποιηθεί ή θα μεταφερθεί ο εξοπλισμός.
Κατηγόρησε δε, στην κυβέρνηση λογική «εμπορευματοποίησης» της Υγείας, σημειωνοντας πως από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι κάνουν καλά και αγωνιούν και είναι σε επιφυλακή, τόσο για τις θέσεις εργασίας τους, όσο και για την παροχή υπηρεσιών δωρεάν σε όσους έχουν ανάγκη. «Με πρόσχημα τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, περικόπτετε τις δαπάνες Υγείας που είναι απαραίτητες», είπε, σημειώνοντας πως το πάρτι που γινόταν συνεχίζεται και αφορά στη συσφιξη με επιχειρηματικούς ομίλους, είτε έχουν αναλώσιμα, είτε φάρμακα είτε οτιδήποτε άλλο.
«Στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης δυσκολεύετε τις ζωές των ανθρώπων», συνέχισε, επαναλαμβάνοντας την ουσία του ερωτήματός του: «Θα παραμείνει ως νοσοκομειακή μονάδα που θα παρέχει ολοκληρωμένη φροντίδα ή θα συρρικνωθεί;».
«Η κυβέρνηση κυβερνά. Για αυτό λέγεται κυβέρνηση. Δεν συγκυβερνά με τους εργαζομένους», επέμεινε ο υπουργός, σεβόμενος όπως είπε τη γνώμη τους, αφού έχουμε Δημοκρατία και όχι κάποιο από τα καθεστώτα που αρέσουν στο ΚΚΕ και όπου δεν τολμά να μιλήσει κανείς άλλος. Ξεκίνησε δε μία επίθεση άνευ προηγουμένου, απαντώντας στα περί «θλιβερής» στάσης που σχολίασε από το έδρανό του ο κ.Καραθανασόπουλος. «Αν εσείς πείτε για τον καπιταλισμό, έχει καλώς. Αν εγώ το γυρίσω στον αντικομμουνισμό είναι θλιβερό», είπε, «προφανώς δεν μου αρέσουν τα γκουλάγκ, οι σφαγές, ο Στάλιν και όλα αυτά», είπε, ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους.
Και επέμεινε, ότι το νοσοκομείο δεν θα κείσει, θα αξιοποιηθεί περαιτέρω, αλλά «στα πλαίσια του δικού μας συστήματος», κάνοντας λόγο για ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και αξιολόγηση των γιατρών, των προμηθευτών κ.ο.κ. «Από την μία είναι τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και από την άλλη τα δημόσια που κάνουν τις χώρες σαν την Κούβα», είπε, κλιμακώνοντας ακόμα περισσότερο την κόντρα. «Το νοσοκομείο συνεχίζει να λειτουργεί, αλλά στη βάση λογικών ανθρώπων, όχι κομμουνιστών», κατέληξε.