Την άποψη πως, σε περίπτωση ανάγκης, μια χώρα θα μπορούσε να ζητήσει την συνδρομή των δικών της πολιτών πριν ζητήσει βοήθεια από τους πολίτες άλλων χωρών διαυπώνει ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν.
Η Bundesbank δεν προτείνει φόρο περιουσίας ή κεφαλαίων, αλλά στην νομισματική ένωση θα μπορούσε κανείς -σε κατάσταση ανάγκης- να ζητήσει την συνεισφορά των πολιτών της ίδιας της χώρας πριν ζητήσει την βοήθεια των πολιτών άλλης χώρας, δήλωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στης Γερμανίας, διευκρινίζοντας πρόσφατη τοποθέτηση της Bundesbank.
Τονίζει πάντως ότι η πρόταση δεν αφορούσε την Γερμανία.
Σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο κ. Βάιντμαν υποστηρίζει ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εάν προχωρήσει στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, θα μετατραπεί σε «σκλάβο της πολιτικής», καθώς, όπως εκτιμά, ένα τέτοιο βήμα θα δυσχέραινε την προσπάθειά της να ασκήσει νομισματική πολιτική. Παραδέχεται ωστόσο ότι οι πιθανότητες να τεθεί σύντομα σε εφαρμογή το πρόγραμμα (ΟΜΤ) είναι περιορισμένες. «Αυτή την στιγμή, όπως το βλέπω εγώ, δεν τίθεται καν ζήτημα αγοράς ομολόγων», δηλώνει ο επικεφαλής της Bundesbank.