Βάζουν λουκέτα οι βιομήχανοι
Γονατίζουν η μία μετά την άλλη μπροστά στο ενεργειακό κόστος οι βαριές ελληνικές βιομηχανίες οι οποίες προειδοποιούν με «κατέβασμα ρολών» σε περίπτωση που δεν παρθούν άμεσα και δραστικά μέτρα.
Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται και η επιστολή την οποία απέστειλε στους Κωστή Χατζηδάκη και Μάκη Παπαγεωργίου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών (ΣΕΒΚ), Ελευθέριος Κούρταλης.
Όπως αναφέρει ο κ. Κούρταλης, η συνέχιση της τιμολόγησης αυτής από την ΔΕΗ θα οδηγήσει σε διακοπή της παραγωγικής διαδικασίας του μεγαλύτερου μέρους του κλάδου.
Η επιστολή:
«Κύριε Υπουργέ, κε Υφυπουργέ,
Επανερχόμαστε στο πολύ σοβαρό θέμα του υψηλού ενεργειακού κόστους για τον ενεργοβόρο βιομηχανικό κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, το οποίο σας έχουμε επισημάνει με τις επιστολές μας με Α.Π. 21135/20.7.2012 & 21148/12.3.2013 στις οποίες αναφερόμαστε διεξοδικά στα τεράστια προβλήματα που έχουν προκαλέσει στον μεγάλο αυτό εξαγωγικό και εργατοβόρο κλάδο της ελληνικής βιομηχανίας η μεγάλη αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, κατά την τελευταία πενταετία.
Αν και έχουν περάσει σχεδόν 2 χρόνια από τις σχετικές επιστολές, η κυβέρνηση δεν προχώρησε ακόμη ούτε σε ένα μέτρο που να μειώνει το υπερβολικό κόστος ενέργειας για την Βιομηχανία στη χώρα, όπου το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τις εγχώριες βιομηχανίες του κλάδου μας έφθασε να είναι το διπλάσιο από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, γεγονός που πλήττει την διεθνή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών βιομηχανιών έντασης Ενέργειας, όπως είναι η κλωστοϋφαντουργία, θέτει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα των εναπομεινάντων επιχειρήσεών μας και οδηγεί σε αφανισμό χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Την ίδια στιγμή μεγάλες Ευρωπαϊκές βιομηχανίες, κύρια εξαγωγικές, βγαίνουν διπλά ωφελημένες τόσο από τις χαμηλές τιμές ενέργειας όσο και από τα πολλαπλά μέτρα που παίρνουν οι κυβερνήσεις όπως φορολογικές ελαφρύνσεις, μειωμένες ρυθμιστικές χρεώσεις, υπηρεσίες διακοπτόμενου φορτίου κ.λπ.
Τέλος, σας επισημαίνουμε, ότι η συνέχιση της τιμολόγησης αυτής από την ΔΕΗ θα οδηγήσει σε διακοπή της παραγωγικής διαδικασίας του μεγαλύτερου μέρους του κλάδου, με όποιες συνέπειες αυτό θα επιφέρει τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και στην απασχόληση των 80.000 περίπου εργαζομένων, καταδικάζοντας ακόμα ένα παραδοσιακό παραγωγικό και εντάσεως ενέργειας κλάδο, όπως είναι η κλωστοϋφαντουργία, σε αφανισμό».