Ινδικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα 31 ανθρώπους που κατηγορούνταν ότι είχαν βάλει φωτιά σε τρένο που μετέφερε Ινδουιστές ζηλωτές στο δυτικό ομόσπονδο κρατίδιο Γκουτζάρατ το 2002, με συνέπεια να ξεσπάσουν σεκταριστικές ταραχές στην περιοχή που χαρακτηρίστηκαν από τις χειρότερες μετά την ανεξαρτητοποίηση της χώρας.
Οι 31 κρίθηκαν ένοχοι συνωμοσίας και φόνων από πρόθεση. Άλλοι 63 κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.
Η δίκη είχε αρχίσει τον Ιούνιο του 2009.
Οι ζηλωτές που επέβαιναν στο τρένο επέστρεφαν από το χώρο ενός ισλαμικού τεμένους στη βόρεια Ινδία που κατεδαφίστηκε από συμμορίες ινδουιστών το 1992. Το ειδικό δικαστήριο στο Γκουτζάρατ αποφάσισε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν ‘συνωμοτήσει’ για να το πυρπολήσουν-γεγονός το οποίο απέβη στο θάνατο 59 ανθρώπων, είπε ο εισαγγελέας Τζ.Μ. Πάντσαλ. Πάνω από 2.500 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι, σκοτώθηκαν στις ταραχές που ακολούθησαν.
Η απόφαση του δικαστηρίου εναρμονίζεται με τη θέση του ινδουιστικού εθνικιστικού Λαϊκού κόμματος (Bharatiya Janata Party, BJP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που υποστήριζε ότι στο τρένο σημειώθηκε εμπρησμός με στόχο να ‘προκληθούν’ οι ταραχές. Το BJP κυβερνά το κρατίδιο Γκουτζάρατ.
Η απόφαση ανακοινώθηκε ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση κλιμακώνει την εκστρατεία της εναντίον της κυβέρνησης του Κογκρέσου για υποθέσεις διαφθοράς και τις υψηλές τιμές των τροφίμων.
Πολλοί θεωρούν ότι οι ταραχές του 2002 είχαν συμβάλει καθοριστικά στην ήττα του BJP στις εκλογές του 2004 και αμαύρωσαν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του. Μετά από τις ταραχές, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αρνηθεί να εκδώσουν βίζα για το Ναρέντρα Μόντι, πρωθυπουργό του κρατιδίου, ενώ το Κογκρέσο είχε καταδικάσει την κυβέρνησή του κάνοντας λόγο για ‘σύγχρονους Νέρωνες’ που επέτρεψαν να γίνουν μαζικές σφαγές μουσουλμάνων και φρόντισαν να μείνουν ατιμώρητες.
Το BJP, που διαψεύδει ότι έπαιξε οποιοδήποτε ρόλο στις ταραχές, καλωσόρισε την απόφαση.
Πάνω από 10.000 αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στην Αχμενταμπάντ, όπου διεξαγόταν η δίκη.