Σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος
Συγκεκριμένες δράσεις για να ενισχύσει την ανάπτυξη θα αναλάβει η ομάδα των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών (G-20), αναφέρει σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που θα εκδοθεί την Κυριακή, σύμφωνα με το Bloomberg.
«Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε νέα μέτρα για να αυξήσουμε σημαντικά τον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική βιωσιμότητα. Αναγνωρίζουμε ότι τα πλαίσια χαλαρής νομισματικής πολιτικής στις αναπτυγμένες οικονομίες πρέπει να ομαλοποιηθούν εν ευθέτω χρόνω, μαζί με την ενίσχυση της ανάπτυξης», αναφέρει το σχέδιο ανακοινωθέντος της συνόδου των υπουργών οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της G-20 που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στο Σίδνεϊ.
Η Αυστραλία, που φιλοξενεί τη σύνοδο της G-20, πιέζει να τεθεί ένας στόχος για την ανάπτυξη, μία ιδέα που βρήκε στήριξη από το ΔΝΤ και τη Βρετανία και αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη από τη Γερμανία. Το σχέδιο αναφέρεται σε ανάλυση, σύμφωνα με την οποία με φιλόδοξες πολιτικές θα μπορούσε να αυξηθεί το συνολικό ΑΕΠ «τουλάχιστον κατά 2%» περισσότερο την επόμενη πενταετία σε σχέση με ό,τι αναμένεται με βάση το σημερινό πλαίσιο.
Το ανακοινωθέν, το οποίο μπορεί να αλλάξει πριν από την επίσημη έκδοσή του την 23η Φεβρουαρίου, αναφέρει ότι η αστάθεια των αγορών ενδέχεται να πλήξει την ανάπτυξη. Επαναλαμβάνει τη δέσμευση των ηγετών της G-20 ότι οι κεντρικές τράπεζες τους θα διαμορφώσουν προσεκτικά και θα επικοινωνήσουν με σαφήνεια τα πλαίσια της νομισματικής πολιτικής τους. Ταυτόχρονα, αναφέρει ότι η πρωταρχική αντίδραση των χωρών της G-20 στην αστάθεια αυτή είναι να ενισχύσουν τα πλαίσια άσκησης των εγχώριων πολιτικών τους. Το ανακοινωθέν καλωσορίζει τις πρόσφατες ενδείξεις βελτίωσης της παγκόσμιας οικονομίας και σημειώνει ότι «κάποιοι βασικοί δευτερογενείς κίνδυνοι έχουν μειωθεί». Παρά ταύτα, αναφέρει ότι «η παγκόσμια οικονομία απέχει πολύ από την επίτευξη ισχυρής, βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης» και προσθέτει ότι «η πρόσφατη αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τα τρωτά σημεία που παραμένουν σε κάποιες οικονομίες τονίζουν ότι παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι που πρέπει να αντιμετωπιστούν».
Το κείμενο σημειώνει ότι οι χώρες της G-20 θα αναλάβουν συγκεκριμένες δράσεις για να ξεμπλοκάρουν τις ιδιωτικές επενδύσεις, να αυξήσουν την απασχόληση και να ενισχύσουν το εμπόριο. Αναφερόμενο στο ΔΝΤ, το ανακοινωθέν «εκφράζει τη βαθιά θλίψη ότι δεν έχουν εφαρμοστεί οι μεταρρυθμίσεις ως προς τα δικαιώματα ψήφου και τη διακυβέρνηση του Ταμείου που αποφασίσθηκαν το 2010».