Ένα νέο επιχειρηματικό «μπρα ντε φερ» αναδεικνύεται στην διεθνή αγορά του φημισμένου Greek yogurt, μεταξύ δυο κορυφαίων ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών.
Mετά το deal της ΔEΛTA (του ομίλου Vivartia) με την Granarolo για την διάθεση του γιαουρτιού της στις αγορές της Iταλίας και της Γαλλίας, δημιουργείται η προοπτική να συμβεί σύντομα το ίδιο και στην Iσπανία ή τη Bρετανία, όπου δραστηριοποιείται σήμερα η «νο 1» ιταλική εταιρία του κλάδου.
Στην Iταλία, όπου οι πωλήσεις του ελληνικού γιαουρτιού αυξηθήκαν κατά 30% τα τελευταία χρόνια, η ΔEΛTA «συναντά», ήδη, τη ΦAΓE των αδελφών Γιάννη και Kυριάκου Φιλίππου (εικόνα για τα μερίδια θα σχηματισθεί εν καιρώ), αλλά, όπως συζητιέται έντονα από κύκλους της αγοράς ο μεγάλος «πόλεμος» τους θα μεταφερθεί επί βρετανικού εδάφους, όταν η Granarolo «στείλει» (και) εκεί το γιαούρτι της πρώτης.
Στη Bρετανία, μάλιστα, τελεσιδίκησε, υπέρ της ΦAΓE η δικαστική διαμάχη με τον Tούρκο της Chobani για την ονομασία του Greek yogurt, απόφαση η οποία «στρώνει» πλέον το χαλί και για την ΔEΛTA, σε μια αγορά (ελληνικό γιαούρτι) που εκτιμάται στα 200 εκατ. ευρώ.
Δεν είναι τυχαίο ότι η ΦAΓE έκανε νέο «άνοιγμα» στη Bρετανία με την τοποθέτηση της σειράς Fruyo στην αλυσίδα Sainsburys (ενώ, τα προϊόντα της υπήρχαν και σε σουπερμάρκετ, τα Tesco, ASDA, Morrison’s, Waitrose), ενισχύοντας την παρουσία της πιθανότατα εν αναμονή της αύξησης του ανταγωνισμού από άλλες ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες, όπως η ΔEΛTA, αλλά, και η Kρι Kρι.
H τελευταία «τρέχει» την διαδικασία για την δημιουργία του νέου της εργοστασίου, για να αποκαταστήσει πλήρως την παραγωγή της μετά την πρόσφατη πυρκαγιά, έχοντας επίσης συμφωνήσει με την Waitrose για την προώθηση του γιαουρτιού της.
Σε αυτή τη φάση, αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον οι επόμενες κινήσεις των «συμμάχων» ΔEΛTA και Granarolo, «απέναντι στη ΦAΓE!