Υπάρχουν φράσεις που λέγονται και είναι ανούσιες, και υπάρχουν άλλες που μπορούν να οδηγήσουν στην καταστροφή. Αυτό έγινε στην περίπτωση του Λέο Κιρχ, του Γερμανού πρώην μεγιστάνα του Τύπου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, το 2002, ο Ρολφ Μπρόιερ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Deutsche Bank, σε συνέντευξη στο Bloomberg TV είχε εκφράσει αμφιβολίες για τη πιστοληπτική ικανότητα του Λέο Κιρχ. Η φράση αυτή έδωσε και τη χαριστική βολή στην αυτοκρατορία Κιρχ, που αντιμετώπιζε εκείνη την εποχή σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Δικαστικός μαραθώνιος
Δύο μήνες αργότερα το συγκρότημα υπέβαλε αίτηση για να υπαχθεί στο πτωχευτικό δίκαιο. Το χρέος ανερχόταν στα 6,5 δισ. ευρώ και η χρεοκοπία ήταν η μεγαλύτερη στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας. Δύο μήνες αργότερα χρεοκοπεί και η εταιρεία συμμετοχών Taurus. Η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική.
Ακολούθησε δικαστική διαμάχη 12 χρόνων του Κιρχ με την Deutsche Bank και τον Ρολφ Μπρόιερ, τον οποίο κατηγόρησε για παραβίαση του επαγγελματικού απορρήτου.
Πριν λίγες μέρες γράφτηκε ο επίλογος: η τράπεζα ανακοίνωσε ότι συμβιβάστηκε με τους απογόνους του νεκρού στο μεταξύ Λέο Κιρχ. Το τίμημα τσουχτερό: 775 εκατ. ευρώ συν τους τόκους, συνολικά γύρω στα 900 εκατ. ευρώ.
«Προκαλεί εντύπωση, ότι η Deutsche Bank ξαφνικά συναίνεσε σε διακανονισμό, τη στιγμή που είχε πατήσει το πόδι με αποτέλεσμα να της κοστίσει εκατομμύρια», υποστηρίζει ο καθηγητής Βόλφγκανγκ Γκέρκε, πρόεδρος του Βαυαρικού Δημοσιονομικού Κέντρου στο Μόναχο.
«Επιπλέον πρέπει να προστεθεί το κόστος από τη δικαστική διαμάχη. Πρόκειται για έναν πολύ ακριβό συμβιβασμό. Κατά βάση ένας διακανονισμός είναι κάτι το θετικό, δημιουργεί ασφάλεια, επιφέρει σχετική ησυχία, αλλά θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα».
«Δεν σηματοδοτεί αλλαγή κουλτούρας»
Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν οι δύο επικεφαλής της Deutsche Bank, Γύργκεν Φίτσεν και Aνσού Γιάιν σε σχετική ανακοίνωση. «Με τη συμφωνία κλείνει μια πολύχρονη δικαστική διαμάχη, η συμφωνία είναι προς το συμφέρον των μετόχων, η τράπεζα θέλει να κάνει μέσα στο 2014 κι άλλη βήματα προόδου προς αυτήν την κατεύθυνση», αναφέρεται. Κάτι το αναγκαίο, γιατί η διαμάχη με τους επιγόνους του Λέο Κιρχ ήταν μια από τις βαριές υποθήκες από την εποχή Μπρόιερ και αργότερα του Γιόζεφ Άκερμαν.
Μόλις πέρυσι το οικονομικό ινστιτούτο πλήρωσε 2,5 δισ. ευρώ για άλλες δικαστικές διαμάχες και πρόστιμα σε σχέση με το σκάνδαλο χειραγώγησης του βασικού διατραπεζικού επιτοκίου Libor. Στο σημείο αυτό καιροφυλακτεί ένας ακόμη κίνδυνος. Υπάρχουν πληροφορίες ότι η Deutsche Bank αναζητεί πιθανό διάδοχο του Ανσού Γιάιν, σε περίπτωση που αποδεχθεί ότι είναι αναμεμειγμένος σε αυτό το σκάνδαλο.
Για τον εμπειρογνώμονα σε θέματα τραπεζών Βόλφγκανγκ Γκέρκε η κατάληξη της διαμάχης με τους κληρονόμους του Λέο Κιρχ δεν σηματοδοτεί αλλαγή τραπεζικής κουλτούρας. «Νομίζω ότι θέλουν την ησυχία τους και φοβούνται ότι αν υπολογίσουν τα δικαστικά έξοδα, τελικά θα τους έρθει ακριβότερα».
Πιθανότατα η τράπεζα να στραφεί τώρα εναντίον του Ρόλφ Μπρόιερ, για καταβολή αποζημίωσης, άρα η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Και όλα ξεκίνησαν από μια φράση. Στην πορεία φάνηκε ότι δεν ήταν μόνο μια πρόταση. Τον περασμένο Ιανουάριο βρέθηκε ένα mail από το 2002, με περιεχόμενο ένα σχέδιο πιθανής διάλυσης του Λέο Κιρχ. Αποστολέας του, ο Στέφαν Λάιτνερ, μέλος του ΔΣ.