Στην παραδοχή ότι μετακινεί στρατιωτικές της δυνάμεις εντός του εδάφους της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, με στόχο την καλύτερη προστασία των θέσεων του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη, προχώρησε την Παρασκευή το βράδυ η Ρωσία.
Νωρίτερα, δημοσιογράφοι του πρακτορείου Associated Press είχαν επιβεβαιώσει ότι κονβόι εννέα τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και ενός φορτηγού κινούνταν σε δρόμο ο οποίος συνδέει το λιμάνι της Σεβαστούπολης με την πρωτεύουσα της Κριμαίας Συμφερόπολη.
Η Κριμαία αποτελεί αυτόνομη δημοκρατία, ωστόσο αποτελεί κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας.
Ο εναέριος χώρος επάνω και γύρω από τη Συμφερόπολη ήταν κλειστός το βράδυ της Παρασκευής, ενώ ένοπλοι φέρονται να έχουν καταλάβει τον αεροδιάδρομο του στρατιωτικού αεροδρομίου της πόλης, στο Μπέλμπεκ.
Το πρωί της Παρασκευής ένοπλοι με στολές παραλλαγής, χωρίς εθνικά διακριτικά, είχαν καταλάβει τα δύο βασικά αεροδρόμια της Κριμαίας και περιπολούσαν σε αυτά με πλήρη εξάρτυση και αυτόματα όπλα.
Η ουκρανική κυβέρνηση κατέστησε υπεύθυνη για τις συγκεκριμένες κινήσεις τη Ρωσία, ωστόσο δεν έγινε ξεκάθαρο εάν επρόκειτο για εθνικά Ρώσους και φιλορώσους πολίτες της Κριμαίας ή για Ρώσους στρατιώτες.
Η Μόσχα, από την πλευρά της, δήλωσε δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ότι σκοπεύει να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώ ρωσικές πηγές έκαναν λόγο για μετακινήσεις στρατευμάτων εντός της Κριμαίας για λόγους «ασφαλείας».
«Σθεναρά και ανυποχώρητα»
Η Ρωσία δήλωσε πάντως ότι θα υπερασπιστεί «σθεναρά και ανυποχώρητα» τα δικαιώματα των εθνικά Ρώσων «όπου και αν βρίσκονται», υπονοώντας ωστόσο κυρίως εκείνους οι οποίοι διαβιούν στην Ουκρανία και ειδικότερα στην Κριμαία, όπου και αποτελούν την πλειοψηφία.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε σε γρήγορη επιστροφή στην ομαλότητα για την Ουκρανία και είχε συνομιλίες με ηγέτες χωρών της Δύσης, τονίζοντάς τους «τη σημασία του να μην επιτραπεί μια νέα κλιμάκωση της βίας» στη χώρα, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Στην Κριμαία έφτασε το μεσημέρι και ο ακροδεξιός ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας Βλαντίμιρ Ζιρινόφκσι, ο οποίος σημείωσε ότι η Κριμαία «ανήκε πάντα στη Ρωσία», ότι νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας είναι μόνο ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και πως εάν η Κριμαία επιθυμεί μεγαλύτερη αυτονομία, θα πρέπει να την έχει.
Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ζήτησε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την εξελισσόμενη κρίση στην Κριμαία, ενώ ζήτησε την προστασία των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας για την διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.
Ο Λευκός Οίκος τόνισε για ακόμη μια φορά ότι μια ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία θα ήταν «μεγάλο σφάλμα».
Οι Αρχές της Ελβετίας και της Αυστρίας «πάγωσαν» τους λογαριασμούς του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, συγγενών και συνεργατών του, αρχίζοντας έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και διαφθορά.
Ρώσοι βουλευτές, από την πλευρά τους, προτείνουν στο ρωσικό κοινοβούλιο νόμους με τους οποίους διευκολύνεται η είσοδος στη Ρωσική Ομοσπονδία νέων επαρχιών, γεγονός που θεωρείται «μήνυμα» για την τύχη ανατολικών επαρχιών της Ουκρανίας με υψηλά ποσοστά ρωσόφωνων πολιτών.
Η Ρωσία απλουστεύει μάλιστα άμεσα τις διαδικασίες για τους Ουκρανούς αστυνομικούς οι οποίοι θέλουν να λάβουν ρωσική υπηκοότητα και να ενταχθούν στις ρωσικές αστυνομικές δυνάμεις.
Η κίνηση θεωρείται «φωτογραφική» για τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων της ουκρανικής αστυνομίας Μπερκούτ, οι οποίοι διώκονται για δολοφονίες διαδηλωτών οι οποίοι αντιτίθοντο στο φιλορωσικό καθεστώς Γιανουκόβιτς.
Υπό το φόβο υπερπληθωριστικών τάσεων, η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας έθεσε ύψιστο όριο ημερήσιων αναλήψεων από τις τράπεζες στα 15.000 χρίβνια (1.000 ευρώ).
«Πραξικόπημα συμμοριών»
Ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, από την πλευρά του, έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση τονίζοντας ότι «θα συνεχίσει να μάχεται για την Ουκρανία», μία εβδομάδα μετά την αποχώρησή του από το Κίεβο, σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε στο Ροστόφ επί του Ντον, στη νότια Ρωσία.
Αρνήθηκε μάλιστα ότι «ανατράπηκε», σημειώνοντας ότι αναγκάστηκε να φύγει από την Ουκρανία καθώς απειλούνταν η ζωή του ίδιου και των οικείων του.
«Έχω σκοπό να συνεχίσω να μάχομαι για το μέλλον της Ουκρανίας, ενάντια στον τρόμο και το φόβο», δήλωσε ο κ. Γιανουκόβιτς.
«Δεν μπορώ να βρω λόγια για να χαρακτηρίσω τις νέες αρχές. Πρόκειται για ανθρώπους που ενισχύουν και χρησιμοποιούν τη βία – το σημερινό ουκρανικό κοινοβούλιο είναι απονομιμοποιημένο», τόνισε.
«Υπάρχει ανομία, έλλειψη αρχών και τρόμος. Οι αποφάσεις στο Κοινοβούλιο ελήφθησαν υπό καθεστώς απειλών και εξαναγκασμού», πρόσθεσε ο ανατραπείς Ουκρανός πρόεδρος.
Ζήτησε παράλληλα συγγνώμη από το λαό της Ουκρανίας επειδή «δεν επέδειξε την απαραίτητη δύναμη για να διατηρήσει τη σταθερότητα», ενώ περιέγραψε τους «σφετεριστές» της εξουσίας στο Κίεβο ως «νέους και νεοφασίστες».
Επέμεινε μάλιστα ότι δεν «διέφυγε», αλλά ότι το αυτοκίνητό του δέχτηκε πυρά κοντά στο Κίεβο, ενώ κινούνταν προς την πόλη του Χάρκοβο.
Δήλωσε τέλος ότι έφτασε στη Ρωσία «χάρη σε έναν πατριωτικά σκεπτόμενο αξιωματικό» και ότι θα επιστρέψει στην Ουκρανία όταν θα υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφάλεια του ιδίου και της οικογένειάς του.
Απέκλεισε επίσης την πιθανότητα να λάβει μέρος στις πρόωρες προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου, τις οποίες χαρακτήρισε παράνομες.
Η ουκρανική γενική εισαγγελία, πάντως, έχει τονίσει ότι θα ζητήσει από τη Ρωσία την έκδοση του κ. Γιανουκόβιτς, ο οποίος καταζητείται διεθνώς για «μαζικές δολοφονίες» διαδηλωτών οι οποίοι αντιτίθοντο στο καθεστώς του.