Έριδες σπέρνει η μείωση της τιμής του ρεύματος
Ένας μίνι εμφύλιος επικρατεί στο χώρο της ενεργοβόρου βιομηχανίας, με τις επιχειρήσεις να είναι χωρισμένες στα δύο και το χάσμα ανάμεσα τους να μεγαλώνει επικίνδυνα. Βιομηχανίες υψηλής και μέσης τάσης ακονίζουν τα μαχαίρια τους, με τις δεύτερες να θεωρούν ότι ασκείται πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών.
Οι βιομηχανίες υψηλής τάσης που πράγματι ωφελούνται από την ανακοίνωση των μέτρων περιορισμού του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος ετοιμάζονται για ένα δυναμικό come back στις δραστηριότητές τους.
Η Σιδενόρ σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται για επενδύσεις ενώ από τη διοίκηση εξετάζεται το ενδεχόμενο να διπλασιαστούν οι ώρες λειτουργίας του εργοστασίου, το οποίο σήμερα λειτουργεί μόνο με δύο βάρδιες (τα βράδια κατά τη διάρκεια των καθημερινών) επεκτείνοντας τη λειτουργία του εργοστασίου και τα Σαββατοκύριακα. Επίσης το ΥΠΕΚΑ περιμένει ανάλογες κινήσεις και από δύο άλλους μεγάλους ομίλους και θεωρεί ότι με τον τρόπο τους μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
Στάση αναμονής τηρεί η Χαλυβουργική, που εφαρμόζει πρόγραμμα διαθεσιμότητας για 6 εβδομάδες, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2014. Όπως διαμηνύεται, εφόσον λυθεί το ενεργειακό θα πάψει να ισχύει. Η αλήθεια είναι ότι τα μέτρα που ελήφθησαν για τους ενεργοβόρους πελάτες της υψηλής τάσης και αφορούν στην προώθηση της αντιστάθμισης των ρύπων αλλά και στις δύο εκπτώσεις που δίνει η ΔΕΗ -έκπτωση 10% σε όλους τους πελάτες υψηλής τάσης και επιπλέον 25% ως κίνητρο για την αύξηση της κατανάλωσης τις ώρες χαμηλού φορτίου, δηλαδή τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα ,σε αυτή την φάση είναι ικανοποιητικά. Βέβαια απέχουν αρκετά από το να μειωθεί η διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στους Έλληνες και τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους.
Στο αντίποδα, οι βιομηχανίες μεσαίας τάσης επισημαίνουν ότι οι μειώσεις της ΔΕΗ αφορούν μόνο την υψηλή και όχι τις κλωστοϋφαντουργίες και δεκάδες παραγωγικές μονάδες άλλων κλάδων. Επίσης, οι κλωστοϋφαντουργίες δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, οπότε δεν ευνοούνται από την νέα συμφωνία κυβέρνησης και Gazprom. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι οι όποιες ελαφρύνσεις προκύπτουν έχουν καλυφθεί από τις μεγάλες αυξήσεις της τελευταίας πενταετίας. Προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος λουκέτων είναι ορατός ενώ πολλές θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν προκειμένου να περιοριστεί το κόστος .Το μόνο από τα μέτρα που αφορά στη μέση τάση είναι η εξίσωση του ΕΤΜΕΑΡ, τέλους ΑΠΕ με το μειωμένο τέλος που πληρώνουν οι μονάδες στην Υψηλή Τάση. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ το κόστος του μέτρου υπολογίζεται σε 10 εκατ. ευρώ και θα επιμεριστεί σε όλους τους καταναλωτές.
Παράγοντες υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας υπεραμύνονται της πολιτικής που εφαρμόζουν και υποστηρίζουν ότι υπάρχουν μέτρα περιορισμού του ενεργειακού κόστους στις βιομηχανίες της κατηγορίας αυτής, όπως η εξίσωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) με αυτά που ισχύουν στην Υψηλή Τάση και οι εκπτώσεις στις οποίες είχε προχωρήσει η ΔΕΗ μετά από διαπραγματεύσεις με βιομηχανίες στη μέση τάση.
Στελέχη βιομηχανιών υπενθυμίζουν ότι εκκρεμεί ακόμα η απόφαση για την αντιστάθμιση των ρύπων, κόστους 20 εκατ. ευρώ, που θα αποφασιστεί από την Κομισιόν μαζί με το πακέτο των ευρωπαϊκών μέτρων για το λεγόμενο «carbon leak», τη διαρροή άνθρακα. Πρόκειται για το φαινόμενο μετεγκατάστασης βιομηχανιών σε τρίτες χώρες ώστε τα εργοστάσια να μην επιβαρύνονται από το έξτρα κόστος των ρύπων που επιβάλλουν οι ευρωπαϊκές πολιτικές για το κλίμα.
Το κόστος υπολογίζεται γύρω στα 65-70 εκατ. ευρώ, λίγο περισσότερο από τα περίπου 60 εκατ. ευρώ που είχε υπολογιστεί το κόστος για το μέτρο της «διακοψιμότητας». Η τρόικα είχε αντιδράσει από την πρώτη φάση για τη διακοψιμότητα με επιχείρημα ότι το ελληνικό σύστημα δεν το χρειάζεται εφόσον δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα επάρκειας ηλεκτρισμού λόγω της μειωμένης ζήτησης.. Με ανάλογα επιχειρήματα εξακολουθεί να μπλοκάρει την όποια συζήτηση παρότι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα είναι ανοιχτό και δεν έχει απορριφθεί από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Το «πακέτο» για περίπου 60 βιομηχανίες στην Υψηλή και Μέση Τάση, πάντως τελεί υπό την αίρεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ προς τους βιομηχάνους έχει ισχύ 2 ετών, από την 1η Γενάρη 2014 μέχρι το τέλος του 2015, και προβλέπει γενική έκπτωση 10% για όλες τις βιομηχανίες υψηλής τάσης, επιπλέον μείωση κατά 10% για όλες τις βιομηχανίες που καταναλώνουν ετησίως περισσότερες από 100.000 MWh, ενώ για όσες λειτουργούν τη νύχτα ή τα Σαββατοκύριακα παρέχεται έκπτωση επιπλέον κατά 25%.
Σημειώνεται ότι την κάθετη αντίδρασή τους στην προωθούμενη λύση εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της ΓΕΝΟΠ διά του πρώην προέδρου και νυν εκπροσώπου στο ΔΣ Νίκου Φωτόπουλου. Μικρομέτοχοι ωστόσο που επίσης έλαβαν το λόγο υπογράμμισαν τη σημασία που έχει να στηριχθεί η βιομηχανία που παράγει εξαγωγές και απασχολεί εργαζόμενους.
Στην επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, που διαβάστηκε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ χαρακτηρίζονται ως «αναγκαιότητα» οι προκλητικές μειώσεις στο βιομηχανικό τιμολόγιο, καθώς, όπως επισημαίνεται, «πιθανή απειλή στη βιωσιμότητα της ελληνικής βιομηχανίας θα έθετε σε κίνδυνο τη συνολικότερη προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».