«Ζητούμε ίση μεταχείριση για τις ελληνικές τράπεζες με τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες».
Το σχόλιο αυτό από τα χείλη κορυφαίου παράγοντα του Υπουργείου Οικονομικών καταδεικνύει το μέγεθος της διάστασης απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, όχι μόνο σχετικά με το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν για την επάρκεια των τραπεζών, αλλά και για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί.
Μετά την χθεσινή εξάωρη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους – ελεγκτές των δανειστών μας, όλα πλέον οδηγούν στην υιοθέτηση της συμβιβαστικής πρότασης που θέτει η ελληνική πλευρά, η οποία αφορά σε:
– Παρουσίαση των stress tests που διενεργήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος.
– Ακριβή εξακρίβωση των πραγματικών κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.
– Σε άμεση ΑΜΚ όποιας τράπεζας επιθυμεί και, σε περίπτωση που δεν συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια από την ΑΜΚ, να χρησιμοποιήσει κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
– Διάθεση προς τις ελληνικές τράπεζες ίσου χρόνου με αυτόν των υπολοίπων ευρωπαϊκών, οι ανάγκες για ανακεφαλαιοποίηση των οποίων θα γίνουν γνωστές τον Νοέμβριο, μετά την ολοκλήρωση των stress tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Όπως εξήγησε ο συγκεκριμένος παράγοντας, η διαφωνία εντοπίζεται κυρίως με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα, ο οποίος θεωρεί ότι για τις εγχώριες τράπεζες επαρκούν λίγοι μήνες (λιγότερο από ένα εξάμηνο) για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους.
«Σεβόμαστε τη θέληση του ΔΝΤ να μείνει στον έλεγχο των τραπεζών των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα, αλλά πρέπει να λύσει τις διαφωνίες του με την ΕΚΤ. Δεν θέλουμε η Ελλάδα να αποτελέσει πεδίο επίλυσης των διαφορών τους», σημείωσε.
Στον χορό των διαβουλεύσεων όλοι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί
Εκτός των τραπεζών, ανοιχτά παραμένουν σχεδόν όλα τα υπόλοιπα θέματα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, και για τον λόγο αυτόν θα μεταβούν σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών για συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών σχεδόν όλοι οι υπουργοί που εμπλέκονται στις συνομιλίες και την κατάρτιση του κειμένου του επικαιροποιημένου Μνημονίου.
Η επικαιροποίηση του Μνημονίου ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν επί μακρόν και στη χθεσινή μαραθώνια σύσκεψη.
Αγκάθι το δημοσιονομικό κενό του 2014
Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό για το 2014, σύμφωνα με τον κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, «σε πολύ μεγάλο βαθμό η τρόικα έχει αποδεχθεί ότι δεν υπάρχει κενό. «Είμαστε πολύ πιο κοντά από όλα σε συμφωνία για αυτό», επισήμανε και πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως «δεν υπάρχει ή είναι πολύ μικρό» και το δημοσιονομικό κενό του 2015.
Σημάδια σύγκλισης υπάρχουν και για τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.
Η ελληνική πλευρά επιζητά να καταθέσει στη Βουλή, έως τις 15 Μαΐου, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2015 – 2018.
Η πιθανότητα πάντως για μία «επί της αρχής τεχνική συμφωνία» έως τη συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα δείχνει να απομακρύνεται, χωρίς, ωστόσο, αυτό να προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο, τα στελέχη του οποίου θεωρούν ότι και με τηλεδιάσκεψη (ακόμη και την επομένη του Eurogroup) μπορεί να εγκριθεί η δόση.
Όσον αφορά τη φημολογία για εμπλοκή και εκταμίευση της δόσης μετά από τις ευρωεκλογές, ο κορυφαίος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει σενάριο χωρίς δόση έως τον Μάιο».