Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, η ελληνική κυβέρνηση διεξήγαγε σήμερα νέο γύρο διαβουλεύσεων με την τρόικα, σε μια προσπάθεια να αποσπάσει από τους εκπροσώπους των δανειστών «κατ’ ελάχιστο μια δήλωση επαρκούς προόδου».
Οι συναντήσεις ξεκίνησαν το πρωί με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη και κύριο θέμα της συζήτησης την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, με την κυβέρνηση να αποδέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το 87% των προτάσεων του διεθνούς οργανισμού, παρότι υπάρχουν αρκετά ζητήματα προς διευθέτηση, όπως οι απαιτήσεις της τρόικας για ταχύτερα χρονοδιαγράμματα σχετικά με τις νομοθετικές ρυθμίσεις.
Εν συνεχεία, η τρόικα συναντήθηκε με τον υπουργό Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον υπουργό και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη και Ασημάκη Παπαγεωργίου, αντίστοιχα καθώς και με τη γενική γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου.
Όπως τόνισε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΕΚΑ, η «τρόικα δεν έχει ακόμη απαντήσει εάν αποδέχεται το πακέτο μείωσης του ενεργειακού κόστους προς τις μεγάλες βιομηχανίες, ύψους 150 εκατ. ευρώ». Από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι αποδέχεται τα νομοσχέδια για την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ».
Στέλεχος του υπουργείου Ναυτιλίας ανέφερε ότι συζητήθηκαν με την τρόικα όλα τα θέματα, χωρίς, όμως, συμφωνία σε κάποιο από αυτά. Πρόσθεσε, ότι η τρόικα ζητεί την κατάργηση των υποχρεωτικών συνθέσεων των πληρωμάτων στην ακτοπλοΐα και των υποχρεωτικών συνδέσεων, αλλά, όπως εξήγησε, «εμείς δεν μπορούμε να χωρίσουμε τις γραμμές σε lοw και high cost».
Μετά τις τρεις το απόγευμα, μετέβησαν στο υπουργείο Οικονομικών, για να συναντηθούν με την τρόικα, εκπρόσωποι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Τραπέζης της Ελλάδος.
«Οι συζητήσεις φέρνουν πάντα πρόοδο» δήλωσε η πρόεδρος του ΤΧΣ, Αναστασία Σακελλαρίου, μετά το τέλος της συνάντησης.
Σημειώνεται ότι αργά το απόγευμα ανακοινώθηκαν από την ΤτΕ τα αποτελέσματα των stress test (Διαβάστε σχετικά: Στα 6,38 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών).
Ακολούθησε συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς την επίτευξη συμφωνίας.
Τα δυο ζητήματα που απασχόλησαν τη συνάντηση ήταν η ολοκλήρωση του δεύτερου κύματος της διαθεσιμότητας για το 2013, για το οποίο έχει δοθεί παράταση έως το τέλος Μαρτίου εφέτος, όσο και οι στόχοι για το 2014.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ηγεσία του υπουργείου δεν επιθυμεί να θέσει ποσοτικούς στόχους (διαθεσιμότητας) για το 2014, επισημαίνοντας πως «θέλουμε κινητικότητα, αλλά όχι απολύσεις. Το ακούν, δεν έχουν συμφωνήσει».
Όσον αφορά στα 4.000 άτομα που υπολείπονται για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 12.500 υπαλλήλων του δεύτερου κύματος της διαθεσιμότητας για το 2013, ο ίδιος παράγοντας παρέπεμψε εκ νέου στο υπουργείο Εσωτερικών, λέγοντας ότι «το υπουργείο Εσωτερικών λέει ότι προλαβαίνει τις 4.000 διαθεσιμότητες μέσα στον Μάρτιο». Πρόσθεσε, πάντως, ότι «εάν δεν προλάβει, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις». Σημειώνεται ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τρόικας το προσεχές διάστημα.
Μετά τις 9 το βράδυ ολοκληρώθηκε και η συνάντηση της τρόικα με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, για το φλέγον ζήτημα των ομαδικών απολύσεων.
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014, 15:52