Την προώθηση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας έθεσε ως μία από τις βασικές προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, στην παρέμβασή του στη Συνεδρίαση της Ομάδας Εργαζομένων της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.
«Για να ξεπεράσουμε την κρίση, για να αναδυθούμε την επόμενη μέρα της κρίσης ως Ένωση δυνατότερη, πρέπει να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο και στην κοινωνική Ευρώπη», τόνισε κ. Βρούτσης.
«Η κοινωνική συνοχή, η σταθερότητα, η εμμονή στις ευρωπαϊκές αρχές, η ασφάλεια και η συναίνεση αναδεικνύονται σε κρίσιμες προϋποθέσεις, ώστε να απομονωθούν οι ακραίες φωνές που καλλιεργούν μισαλλοδοξίες και θέτουν σε κίνδυνο την κοινή Ευρωπαϊκή μας πορεία», τόνισε ο υπουργός Εργασίας και σημείωσε ότι για το λόγο αυτό οι προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας αρθρώνονται πάνω σε τρεις άξονες:
«Πρώτος άξονας, η προώθηση της απασχόλησης και η καταπολέμηση της ανεργίας με την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των δομών, των χρηματοδοτικών εργαλείων και των θεσμικών μεταρρυθμίσεων που θα διασφαλίσουν μια αγορά εργασίας ανοικτή σε όλους. Δεύτερος άξονας, η ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της ΟΝΕ. Τέλος, τρίτος άξονας, η προώθηση του κοινωνικού διαλόγου σε όλα τα επίπεδα».
Ο κ. Βρούτσης στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας που την χαρακτήρισε «κρίσιμη προτεραιότητα της ελληνικής Προεδρίας» και στο ζήτημα της καταπολέμησης της ανεργίας που αποτελεί, όπως είπε, ευρωπαϊκή και εθνική προτεραιότητα.
«Το ενδιαφέρον αυτό σηματοδοτείται», συνέχισε ο υπουργός Εργασίας, «από τη δημιουργία ειδικού κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης στο οποίο προεδρεύει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και συμμετέχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Βενιζέλος, αλλά και οι συναρμόδιοι υπουργοί».
Στη συνέχεια ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στις δράσεις, που προωθεί η ελληνική Προεδρία όπως η υιοθέτηση της σύστασης για το Ποιοτικό Πλαίσιο για την Πρακτική Άσκηση.
«Πρόκειται για έναν κρίσιμο θεσμό, τόσο για την ομαλή μετάβαση των νέων στην απασχόληση όσο και για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας “Εγγύηση για τη Νεολαία”, υλοποίηση την οποία παρακολουθούμε σε στενή συνεργασία με τα ευρωπαϊκά όργανα και με τα κράτη-μέλη», τόνισε ο κ. Βρούτσης.
Ο υπουργός Εργασίας εκτίμησε επίσης ότι «πολύ σύντομα θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στο θέμα της προώθησης της συνεργασίας των Δημόσιων Οργανισμών Απασχόλησης» και προσέθεσε ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση της Ομάδας Κοινωνικών Υποθέσεων, στις 25 Φεβρουαρίου, επιλύθηκαν μία σειρά από εκκρεμή θέματα και εκτίμησε ότι στο προσεχές Συμβούλιο ο σχετικός φάκελος θα εγκριθεί.
«Ως Ελληνική Προεδρία εργαζόμαστε επίσης για την επίτευξη συμφωνίας για τον Κανονισμό επανασύστασης του EURES» συνέχισε ο κ. Βρούτσης και χαρακτήρισε το «αναθεωρημένο EURES» «απαραίτητο εργαλείο για την καταπολέμηση της ανεργίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».
Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, όπως το σχέδιο «Άρτεμις», μέτρα που όπως είπε «έπιασαν τόπο».
Τέλος ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι έχει επιτευχθεί προσωρινή συμφωνία στο ζήτημα της Οδηγίας για την Απόσπαση των Εργαζομένων (Posting of Workers), για την προστασία των εργαζομένων που αποστέλλονται με εντολή του εργοδότη τους, από τη μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε άλλη, προκειμένου να αναλάβουν εργασία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.