Αχίλλειος πτέρνα παραμένει για την κυβέρνηση στην κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών το θέμα των ομαδικών απολύσεων αλλά και οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
Επίσης, «αγκάθι» είναι οι απολύσεις στο Δημόσιο για το 2015, αλλά το φρέσκο γάλα, το οποίο φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα την τρόικα.
Αναφορικά με τις τράπεζες, κυβέρνηση και τρόικα βρίσκονται εν αναμονή τηε συμβιβαστικής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αναμένεται σε περίπου έξι μήνες, προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος για τις επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Η ελληνική πλευρά τοποθετεί τις εν λόγω ανάγκες στα 6,38 δισεκατομμύρια ευρώ, βάσει της έκθεσης της BlackRock, την οποία και δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.
Από το περιβάλλον του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν πως τα τεστ αντοχής της BlackRock ήταν δοκιμές που έγιναν σε πραγματικές ακραίες καταστάσεις.
Η ίδια πηγή ανέφερε πως ακόμα όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης είναι ανοιχτά προσθέτοντας πως η συμφωνία δεν θα κλείσει πριν το Eurogroup της Δευτέρας. Διευκρίνισε ωστόσο πως είμαστε κοντά σε μία θετική έκθεση από την τριμερή.
Ανοιχτά ζητήματα
Δίνουν και παίρνουν οι επαφές των υπουργών με την τρόικα ενώ αρκετά ζητήματα φαίνεται πως δεν έχουν κλείσει ακόμη, καθώς και οι δυο πλευρές δεν έχουν βρει τη χρυσή τομή.
Ακόμα αναζητούνται 4.000 διαθεσιμότητες από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης το ΥΠΕΣ «τονίζει ότι προλαβαίνει τις 4.000 διαθεσιμότητες μέσα στον Μάρτιο. Εάν δεν προλάβει, υπάρχουν εναλλακτικές».
«Δε θέλουμε ποσοτικούς στόχους για το 2014 (διαθεσιμότητα), θέλουμε κινητικότητα, αλλά όχι απολύσεις. Το ακούν, δεν έχουν συμφωνήσει» σημείωσε το ίδιο στέλεχος και τόνισε ότι «έχουμε αυτοδεσμεύσεις, θέλουμε να φύγουμε από την μοριολαγνεία και να πάμε στην αξιοκρατία».