Ως το πιο βασικό στοιχείο που πρέπει να δημιουργηθεί, ώστε να φθάσει η ρευστότητα και στον επιχειρηματικό τομέα και στους πολίτες και τους καταναλωτές, χαρακτηρίζει την βελτίωση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών ο Αναστάσιος Φραγκουλίδης, επικεφαλής Οικονομολόγος της ελβετικής τράπεζας Zurcher Kantonalbank.
«Όσο οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν αρκετές καταθέσεις κι έχουν από την άλλη πλευρά επισφάλειες στις δανειακές τους σχέσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά τα δάνεια στον στεγαστικό τομέα, είναι πολύ δύσκολο για τις ελληνικές τράπεζες να δώσουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις και σε καταναλωτές» δηλώνει ο κ. Φραγκουλίδης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτει: «Από το καλοκαίρι του 2012 και μετά βλέπουμε μία σταθεροποίηση μία μικρή βελτίωση, αλλά βέβαια βρισκόμαστε σε ένα άλλο επίπεδο από εκείνο που βρισκόμασταν πριν την κρίση του 2010, δηλαδή, την ευρωπαϊκή κρίση και την ελληνική κρίση«.
Ο κ. Φραγκουλίδης τονίζει με έμφαση ότι είναι πολύ βασικό, «κατά πόσον εμείς, ως πολίτες, έχουμε εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα κι επιστρέφουμε τα κεφάλαια, που αφαιρέσαμε. Γιατί από τον ελληνικό τραπεζικό τομέα αφαιρέθηκαν πολύ υψηλά κεφάλαια κατά την περίοδο του 2007, 2008,2009 έως το καλοκαίρι του 2012».
Σε ερώτηση για τις καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία, ο κ. Φραγκουλίδης τονίζει: «Η εικόνα που έχουμε είναι ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Το βλέπουμε και από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία και της Τράπεζας της Ελλάδος, ότι υπάρχει σταθεροποίηση στις ελληνικές καταθέσεις στην Ελλάδα από το καλοκαίρι του 2012, αλλά δεν υπάρχει και διαρροή από την Ελλάδα προς τα έξω. Ούτε εμείς βλέπουμε πλέον τη δυναμική που υπήρχε το 2010, το 2011 από τη ροή των καταθέσεων προς την Ελβετία και τις άλλες χώρες και από αυτήν την αποψη θεωρώ ότι υπάρχει κατάσταση σταθεροποίησης».
Ο Έλληνας επικεφαλής Οικονομολόγος της Zurcher Kantonalbank θεωρεί ότι «χωρίς τη βελτίωση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών είναι πολύ δύσκολο η ευρωπαϊκή οικονομία να πάρει πραγματικά μπροστά και να αναπτυχθεί πολύ δυναμικά. Γι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας να ψάξει για καινούργια κεφάλαια». Εκφράζει την πεποίθηση ότι «όλα αυτά θα γίνουν στην Ευρωπη σύντομα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που υπάρχουν πλέον τα stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».