Την πλήρη διαφωνία του με τη στρατηγική του Ευάγγελου Βενιζέλου σε σχέση με την Ελιά εκφράζει με άρθρο του στα Νέα ο Μ.Χρυσοχοΐδης. Με αιχμηρό τρόπο, ο υπουργός Μεταφορών τάσσεται κατά της εξαφάνισης του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι αντίθετα το Κίνημα πρέπει να πρωτοστατήσει στη μάχη για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας και τη σύνθεση μιας μαζικής δημοκρατικής παράταξης της Προοδευτικής Αριστεράς.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν συμμετείχε στην Ιδρυτική Συνδιάσκεψη της Ελιάς, ενώ απουσίαζε και από την άτυπη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ που συγκάλεσε το απόγευμα της Κυριακής ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στη σκιά της απόφασης του πρώην πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου να μην συμμετέχει στην Ελιά, καταγράφηκαν πολλές απουσίες βουλευτών του κόμματος (11 σε σύνολο 27 βουλευτών).
Ο Μ.Χρυσοχοΐδης, που αμφισβητεί τις κινήσεις για την ανάταξη της Κεντροαριστεράς, μέσω της Ελιάς, αποφάσισε να διατυπώσει δημοσίως πλέον τις απόψεις του αυτές.
Έτσι, στο άρθρο του στην εφημερίδα Τα Νέα, εξηγεί γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι απαραίτητο για τη νέα Ελλάδα. Το κείμενο του υπουργού Μεταφορών αρχίζει με μια φράση της Μελίνας Μερκούρη: «Δεν αρέσουμε πια πρόεδρε» και συνεχίζει με αιχμές για τον τρόπο που συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ στη δικομματική κυβέρνηση, καθώς και για την εικόνα που βγάζει προς τα έξω, στην κοινωνία.
«…στην ουσία το κομματικό σύστημα που γεννήθηκε το 2012 δεν ήταν νέο. Ένας νέος ανιστόρητος δικομματικός κυριαρχεί κεντρικά, ο οποίος επαναλαμβάνεται τραγικά και στο πλαίσιο της παραπαίουσας Κεντροαριστεράς» αναφέρει και συνεχίζει:
«Το κομματικό σύστημα είναι αναντίστοιχο με τις ανάγκες της χώρας. Ανήκει στο χτες, γερασμένο πριν καν γεννηθεί. Στο πλαίσιο αυτού του συστήματος, το ΠΑΣΟΚ αυτοκαταδικάζεται. Δεν έχει καταφέρει να υπερβεί τις στρεβλώσεις του παρελθόντος του. Αμετανόητα αρχηγικό, αυτάρεσκα διδακτικό, στην πράξη άτολμο, ηττημένο πριν καν αρχίσει ο πόλεμος» σημειώνει.
Ο Μ.Χρυσοχοΐδης κάνει μνεία στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ, παρατηρώντας: «Δεν είχε μόνο κάποιους που δεν τίμησαν την αποστολή τους. Είχε και Ανδρέα και Μελίνα και Γεννηματά και Πεπονή, για να αναφερθώ μόνο σε αυτούς που έφυγαν. Κυρίως έθρεψε ελπίδες και όνειρα εκατομμυρίων ανθρώπων που τάχθηκαν στον αγώνα για δικαιώματα και δημοκρατία».
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζητά επανασύνδεση του κόμματος με την κοινωνία και ειδικά με τους πιο αδύναμους: «…εδώ είναι που το ΠΑΣΟΚ, η Προοδευτική Αριστερά χρειάζεται να μην το βάλουν κάτω, έχουν θέση και λόγο ύπαρξης με αυτούς και γι’ αυτούς τους πολίτες των λιγότερων ευκαιριών».
Σε αυτό το πλαίσιο ζητά το ΠΑΣΟΚ να πρωτοστατήσει στην ανασυγκρότηση της χώρας: «Τη μάχη της ανασυγκρότησης, αυτήν την Μάγκνα Κάρτα της νέας Ελλάδας, θα τη χαράξει το ΠΑΣΟΚ και οι δυνάμεις της σύνθεσης και του ριζοσπαστικού μέτρου. […] Το ΠΑΣΟΚ για να ξεπεραστεί οφείλει πρώτα να υπάρξει. Να ορθώσει ανάστημα, να εκφέρει λόγο. Αυτό είναι το χρέος του. Ο ρόλος του είναι να εγγυηθεί, να προστατέψει τις αλλαγές. Χωρίς ΠΑΣΟΚ θα χτιστεί με βεβαιότητα η δημοκρατία των άκρων».
Και για την ανασυγκρότηση της χώρας, το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να πρωτοστατήσει στη σύνθεση μιας μαζικής δημοκρατικής παράταξης της προοδευτικής Αριστεράς, τονίζει: «Η Ελλάδα όμως θα ανασυγκροτηθεί ελπιδοφόρα, κοινωνικά ισόρροπα, σύγχρονα και επίκαιρα, μόνο με μια προοδευτική Αριστερά, μια μαζική δημοκρατική παράταξη όπου το ΠΑΣΟΚ οφείλει να πρωτοστατήσει».