Ο CEO της Interamerican, Γιώργος Κώτσαλος, έβαλε στο «κάδρο» την εξαγορά της ATE Ασφαλιστικής. Κοινό μυστικό αποτελεί ότι ο όμιλος αναζητά ευκαιρίες στην αγορά και όπως εξήγησε, προϋπόθεση για να προχωρήσει κάτι τέτοιο αποτελεί και «το ύψος των τιμημάτων».
H Interamerican, με ισχυρά οικονομικά μεγέθη, καταγράφοντας κέρδη μετά φόρων ύψους 26,6 εκατ. ευρώ (+27,8%, έναντι του 2012) και με υψηλό δείκτη φερεγγυότητας που υπολογίζεται πάνω από 300%, είναι από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρίες που έχουν την δυνατότητα να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο το χαρτοφυλάκιό τους βέβαια αρκεί ο «στόχος» τους να πληροί τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Με την προσθήκη της Interamerican η θεωρητική λίστα των υποψηφίων «μνηστήρων» για την ΑΤΕ Ασφαλιστική διευρύνεται, αν και άμεσα θα διαπιστωθεί ποιοι επιμένουν και ποιοι εγκαταλείπουν.
Η υπόθεση της ΑΤΕ δεν είναι «χθεσινή». Η διαδικασία της πώλησης της χρονολογείται από το 2008. Έξι χρόνια πριν, δηλαδή. Τώρα, ο σύμβουλος πώλησης, η ελβετική UBS, προσδοκά ένα τίμημα στα επίπεδα των 150-160 εκατ. ευρώ και μετά τον Μάρτη θα περιμένει τις προσφορές. Το βέβαιο είναι ότι το πιθανό «μπάσιμο» της Interamerican ανακατεύει πάλι την «τράπουλα».
Ενδιαφέρον για την απόκτηση της ΑΤΕ –η οποία βρίσκεται κάτω από την «ομπρέλα» του ομίλου της τράπεζας Πειραιώς- έχει δείξει, ως τώρα, μια «ομάδα» μεγάλων ξένων εταιρειών: οι γερμανικές Ergo και Allianz, οι γαλλικές ΑΧΑ και Groupama (η παλιά Φοίνιξ Ασφαλιστική της Εμπορικής), η ING (που παλαιότερα διατηρούσε συνεργασία με την Πειραιώς), ενώ, πληροφορίες εμπλέκουν και την Ολλανδική Amro. Επτά, λοιπόν, οι «εν δυνάμει» διεκδικητές της ΑΤΕ Ασφαλιστικής μετά από την «σφήνα» της Interamerican, εντούτοις μπαίνουν και δυο άλλες παράμετροι.
Πρώτον, στις εταιρείες που φαίνεται να αναζητούν πιο ενεργά τις ευκαιρίες στην ελληνική αγορά συμπεριλαμβάνονται οι Ergo, Allianz, AXA, Groupama, Interamerican και δεύτερον στο «στόχαστρο» τους μπαίνουν, ακόμα, οι Eurolife και Εθνική Ασφαλιστική, θυγατρικές άλλων τραπεζών.