Ουκρανικές παρεμβολές σε ρωσικό δορυφόρο που εκπέμπει τηλεοπτικό σήμα ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο το ρωσικό υπουργείο Επικοινωνιών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
«Οι ρωσικές υπηρεσίες εντόπισαν την ακριβή τοποθεσία της πηγής των παρεμβολών στο ουκρανικό έδαφος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο, σημειώνοντας ότι «η απόπειρα χρήσης ραδιοηλεκτρονικού πολέμου κατά ενός ρωσικού δορυφόρου αναμετάδοσης συνιστά παραβίαση του Χάρτη της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών της 22 Δεκεμβρίου του 1992».
Αντιδιαδήλωση υπέρ της Ουκρανίας στη Μόσχα
Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι διαδήλωσαν σήμερα Σάββατο στη Μόσχα κατά της “κατοχής” της Κριμαίας και της πολιτικής του Κρεμλίνου, την ίδια ώρα που μια συγκέντρωση εθνικιστικών οργανώσεων υποστήριζε την επίσημη γραμμή κοντά στην Κόκκινη Πλατεία.
Ένας φωτογράφος και ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου εκτίμησαν ότι ο αριθμός των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης έφθασε τις 50.000, μια σπάνια κινητοποίηση μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις που προηγήθηκαν και ακολούθησαν την επιστροφή του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο το 2012.
“Για τη δική σας και τη δική μας ελευθερία!” έγραφε το μεγάλο πανό στην κεφαλή της πορείας της αντιπολίτευσης, που ξεκίνησε από την πλατεία Πούσκιν με κατεύθυνση τη λεωφόρο Ζαχάροφ (από το όνομα του πρώην σοβιετικού αντιφρονούντα).
Η αστυνομία ανέφερε στην αρχή της πορείας ότι οι συμμετέχοντες ήταν περίπου 3.000.
“Μακριά από την Ουκρανία!”, “Όχι στον πόλεμο!” έγραφαν επίσης τα πλακάτ που ανέμιζαν άνθρωποι κάθε ηλικίας, μαζί με ρωσικές και ουκρανικές σημαίες.
Η διαδήλωση υπέρ της απόσχισης
Την ίδια στιγμή, χιλιάδες άνθρωποι –15.000 σύμφωνα με την αστυνομία–, συγκεντρώθηκαν κοντά στην πλατεία της Επανάστασης και στο Κρεμλίνο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα εθνικιστικών οργανώσεων, με πανό υποστήριξης της πολιτικής του Βλαντίμιρ Πούτιν.
“Δεν θα υπάρξει Μαΐντάν στη Μόσχα”, είπαν οι ομιλητές, σε μια αναφορά στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, πρωτεύουσας της Ουκρανίας, όπου τρεις μήνες διαδηλώσεων κατέληξαν στα τέλη Φεβρουαρίου στην αποπομπή του προέδρου Βίκτρο Γιανουκόβιτς ο οποίος κατέφυγε στη Ρωσία, και στην εγκαθίδρυση μιας νέας φιλοδυτικής εξουσίας.
Πολλοί νεαροί έφεραν κόκκινους ανεμοφράχτες που είχαν στην πίσω πλευρά το περίγραμμα της πρώην ΕΣΣΔ και την επιγραφή “CCCP 2.0”, που παραπέμπει στο πληροφοριακό λογισμικό και σε μία νέα Σοβιετική Ένωση, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Οι κυρώσεις δεν θα έχουν μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο»
Οι κυρώσεις που σχεδιάζει η Δύση εναντίον της Ρωσίας έπειτα από το δημοψήφισμα στην Κριμαία για την απόσχιση από την Ουκρανία είναι απίθανο να έχουν μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας Αλεξέι Ουλιουκάγεφ.
Επενδυτές στη Ρωσία ανησυχούν για τον αντίκτυπο των μέτρων που μπορεί να επιβληθούν εναντίον της Μόσχας σε αντίποινα για την ανάληψη του ελέγχου της Κριμαίας από ρωσικές δυνάμεις. Η Κριμαία διεξάγει δημοψήφισμα για το κατά πόσον θα γίνει μέρος της Ρωσίας.
Τη Δευτέρα, 17 Μαρτίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να ανακοινώσουν έναν κατάλογο ρώσων αξιωματούχων στους οποίους θα επιβληθεί πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση έκδοσης θεωρήσεων διαβατηρίου (βίζας) καθώς οι δυτικές χώρες επιχειρούν να εντείνουν την πίεση στη Μόσχα.
“Πρέπει να ετοιμαστούμε για κινδύνους, είναι δυνατοί μετά τις 17 Μαρτίου, πιθανόν”, δήλωσε σήμερα Σάββατο ο Ουλιουκάγεφ στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.