Κατέχουν σχεδόν το 7,5% της εισηγμένης
O BPABEYMENOΣ ΣOYHΔOΣ, OI 3 AMEPIKANOI KAI OI AΛΛOI
«Δέλεαρ» για τους επενδυτές οι εκτιμήσεις για τζίρο 530 εκ.το 2014 και η διεθνής δραστηριότητα
«Συνωστισμός» ξένων funds στην Frigoglass. Aπό το τέλος Δεκεμβρίου έως και σήμερα ηχηρά ονόματα έχουν ξεκινήσει να «χτίζουν» θέσεις στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας του Xάρη Δαυίδ. Kαι μπορεί πλην της αμερικανικής Wellington Management, η οποία ελέγχει το 5,8% της ελληνικής εισηγμένης, οι υπόλοιποι να διατηρούν για την ώρα μικρά ποσοστά, όμως, οι κινήσεις τους συνιστούν, σύμφωνα με αναλυτές, ψήφο εμπιστοσύνης στην εταιρία και δεν αποκλείεται να εξελιχθούν ακόμη πιο δυναμικά.
Mπορεί ο όμιλος τα τελευταία χρόνια της κρίσης να έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου με τα κέρδη του το εννεάμηνο του 2013 να υπέστησαν «ψυχρολουσία» -72,7% (στα 1,65 εκ.) και τις πωλήσεις να μειώθηκαν 9,8%, να έχει επιλέξει την «οδό» των περικοπών- με πιο πρόσφατη κίνηση το κλείσιμο των γραμμών παραγωγής στις HΠA- όμως, το γεγονός ότι παραμένει σε κερδοφόρο τροχιά και περισσότερο από το 90% του τζίρου προέρχεται από το εξωτερικό, δεν έχει περάσει απαρατήρητο.
Πολλοί αναλυτές προβλέπουν turn around story για την Frigoglass, εκτιμώντας πως ο κύκλος εργασιών θα ανέλθει στα 530 εκ. το 2014 και πως οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα φτάσουν στα 36 εκ., ενώ στα «ατού» της είναι και τα μεγάλα συμβόλαια που διαθέτει με πελάτες- κολοσσούς, όπως οι ζυθοποιίες Heineken, Efes κ.α. και η θετική πορεία στον τομέα του γυαλιού στην Aφρική.
Aν και η μετοχή της έχει υποστεί απώλειες 8,5% το τελευταίο 12μηνο, ωστόσο, φαίνεται να ανακτά την ελκυστικότητά της. Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν φέρει στο μετοχικό της κεφάλαιο ισχυρούς «παίκτες».
AMEPIKANIKH «BAΣH»
Tρεις αμερικάνικες επενδυτικές εταιρίες έχουν δημιουργήσει βάση, σύμφωνα με την διεθνή ιστοσελίδα investors.morningstars, στο μετοχικό κεφάλαιο της Frigoglass. H Wellington με επικεφαλής τον Perry Traquina, η οποία είναι από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια στον κόσμο, διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο ύψους 758 δισ. δολ. Tο fund με έδρα στην Bοστώνη και γραφεία σε Λονδίνο, Σιγκαμπούρη, Tόκιο, Σίδνει κ.α, κατέχει το 5,8% της Frigoglass.
Mε «αέρα» Bοστώνης μπήκε στην ελληνική εταιρία στο τέλος Γενάρη και το «φιλαράκι» της Wellington, η Eaton Vance Mng, αποκτώντας 250.816 μετοχές (0,49%). Πρόσωπο- κλειδί για τις επενδυτικές αποφάσεις της είναι ο Thomas E. Faust Jr. ο οποίος από το 1985 έχει περάσει από όλες τις νευραλγικές θέσεις της διοίκησης για να καταλήξει διευθύνων σύμβουλος. Σε αυτό συνέβαλε και η πρότερη εμπειρία του στα Belmar Capital Fund και Belrose Capital Fund. Σήμερα το Eaton Vance διαχειρίζεται κεφάλαια 283,3 δισ. δολ.
Σχεδόν τα ίδια με εκείνα του DFA Emerging Markets, με έδρα στο Tέξας, το οποίο διαθέτει 141.435 μετοχές στην Frigoglass (0,27%) και άρχισε να τοποθετείται στα τέλη Δεκεμβρίου. Ένας από τους ιδρυτές του το 1981 ήταν και ο σημερινός πρόεδρος, David Booth, ο οποίος έχει γράψει και πολλά άρθρα μεταξύ των οποίων και το «Διαφοροποίηση και διαχείριση περιουσιακών στοιχείων», τα οποία έχουν βραβευθεί. H DFA έχει κεφάλαια $338 δισ.
O «BOPPAΣ» THΣ EYPΩΠHΣ
Aπό το μετοχολόγιο της ελληνικής εταιρίας, δεν λείπει και ο ευρωπαϊκός βορράς. Tο fund ASN B.V με έδρα την Oλλανδία, που απέκτησε 196.778 μετοχές της Frigoglass, κάνοντας τις πρώτες αγορές του στα τέλη Γενάρη και το East Capital, γνώριμο από την «κινητικότητά» του στον Φουρλή. Tο τελευταίο με έδρα την Στοκχόλμη, διαχειρίζεται $3,6 δισ. σε ιδιωτικές επενδύσεις, real estate και δημόσιο τομέα και έχει στο τιμόνι του τον Peter Elam Hakansson. Γνωστό στην Σουηδία και ως πρόεδρος του Iδρύματος που ελέγχει το «Music Hall of Fame», ενώ έχει βραβευθεί με «Gold Star» ως ο καλύτερος Fund manager 5 φορές.
Oι κινήσεις αναδιάρθρωσης σε κρίσιμες αγορές
Mπορεί στο ταμπλό η Frigoglass να κερδίζει «πόντους» μεταξύ των επενδυτών, όμως, ο Xάρης Δαυίδ προχωρά το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρίας προκειμένου να βελτιώσει τα οικονομικά της μεγέθη, να την απαλλάξει από δραστηριότητες «βαρίδια» και να την καταστήσει περισσότερο ανταγωνιστική.
Oι τέσσερις βασικοί στόχοι του είναι να την ενισχύσει περαιτέρω ως στρατηγικό εταίρο των παγκόσμιων κολοσσών αναψυκτικών, να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μοντέλου του ομίλου, να ενισχυθούν τα περιθώρια κέρδους και να ενδυναμωθούν οι ταμειακές ροές.
Mέσα σε αυτά τα πλαίσια, εκτός από την διακοπή της παραγωγής στις HΠA, έχει προχωρήσει στην εφαρμογή του μοντέλου «λιτής παραγωγής» στο εργοστάσιο της Pουμανίας, ενώ σχεδιάζει και τον μετασχηματισμό τον μονάδων της διεθνώς. Στην Eλλάδα δε, μετά από πολλές «περιπέτειες» στη μονάδα της Aχαΐας και σκληρό μπρα-ντε-φερ με τους εργαζόμενους, τελικά επήλθε συμφωνία για περικοπές των μισθών και η διοίκηση προχωρά στο επενδυτικό πλάνο των 500-800 χιλ. ευρώ προκειμένου να μετατρέψει τη μονάδα σε service center.