H αξιοποίηση της περιοχής του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, σύμφωνα με μελέτη που διενήργησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ, αναμένεται να δημιουργήσει περί τις 35.000 θέσεις εργασίας.
Διευκρινίζεται ότι στην εκτίμηση αυτή δεν συνυπολογίζονται οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων σε μεσο- μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη, σε όλη την περίοδο κατασκευής του έργου θα παρατηρηθεί σημαντική επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας, χάρη στη συνδυασμένη επίδραση της αυξημένης επενδυτικής ζήτησης και ιδιωτικής κατανάλωσης.
Ως αποτέλεσμα, στο τέλος της περιόδου εκτίμησης (2025) το ΑΕΠ θα είναι κατά 1,2% υψηλότερο από αυτό που θα ήταν αν δεν είχε παραχωρηθεί και αξιοποιηθεί η περιοχή.
Το ΙΟΒΕ εκτιμά πως η αξιοποίηση της περιοχής θα έχει πολλαπλές θετικές επιδράσεις στην εγχώρια οικονομία: αναπτυξιακές, δημοσιονομικές αλλά και ευρύτερες κοινωνικές και πολιτιστικές, που θα συμβάλουν αποφασιστικά στη γενικότερη αναβάθμιση της αστικής περιοχής της Αττικής, δίνοντας παράλληλα μία σημαντική αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία.
Η μελέτη περιλαμβάνει αναλυτικά αποτελέσματα για τις επιδράσεις σε όλα τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη στην περίοδο 2014- 2025. Ενδεικτικά, εκτιμάται ότι το επίπεδο της ιδιωτικής κατανάλωσης, καθώς και το επίπεδο των συνολικών επενδύσεων θα είναι κατά 2,2% και 1,8%, αντίστοιχα, υψηλότερα στο τέλος της περιόδου.
Επιπλέον, εφόσον δεν παραχωρηθεί η περιοχή του Ελληνικού, η αναγκαία ισοδύναμη δημοσιονομική πολιτική που θα πρέπει να εφαρμοστεί για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, θα οδηγήσει σε υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,3% τα δύο πρώτα χρόνια. Παράλληλα, με βάση τα παραπάνω, η μη παραχώρηση της περιοχής θα έχει ως αποτέλεσμα μία απώλεια περίπου 14.500 θέσεων εργασίας την περίοδο 2014 – 2015.
Επομένως, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η εκχώρηση δεν έχει μόνο στενούς ταμειακούς δημοσιονομικούς στόχους αλλά έχει και ευεργετικές επιπτώσεις στη δραστηριότητα και την απασχόληση, τονίζεται στη μελέτη του ΙΟΒΕ.
Η αξιοποίηση της περιοχής εκτιμάται ότι θα συμβάλει και στη μόνιμη ενίσχυση του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών με την εισροή κεφαλαίων κατά το στάδιο των κατασκευαστικών εργασιών αλλά και μακροχρόνια από τη μεταφορά εισοδημάτων (όπως, ενδεικτικά, από την προσέλκυση, ενδεχομένως, κατοίκων του εξωτερικού, ή έσοδα πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκθέσεων κ.λπ.).
«Η εκκίνηση των εργασιών για την αξιοποίηση θα δώσει ένα ισχυρό σήμα στις διεθνείς αγορές, πως η Ελλάδα αλλάζει και είναι, πλέον, χώρα ανοικτή στις διεθνείς επενδύσεις και τη διεθνή επιχειρηματικότητα, ενισχύοντας περαιτέρω την εισροή πόρων», τονίζει το ΙΟΒΕ.