Με τα εργασιακά ζητήματα να παραμένουν ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών και το χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, η κυβέρνηση προκειμένου να αποσπάσει την έγκριση της τρόικας κάνει βήματα πίσω, ενώ σε άλλα ζητήματα προσπαθεί να εξασφαλίσει χρόνο, ζητώντας μεταβατική περίοδο.
Για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα θα υπάρξει αλλαγή καθεστώτος (δεν θα χρειάζεται έγκριση του υπουργού), τις αποφάσεις θα τις λαμβάνει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας το οποίο έχει αναδιαρθρωθεί και αναβαθμιστεί με τη συμμετοχή και κοινωνικών εταίρων. Δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός στους υπό αναδιάρθρωση κλάδους της οικονομίας.
Στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, παρά την επιμονή του Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) να προγραμματίσουν από τώρα το αριθμό των απολύσεων του 2015, μετά από παρέμβαση του Ματίας Μορς της ΕΕ το πρόγραμμα μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων θα επανεξεταστεί τον Οκτώβριο του 2014.
Ως τότε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε τη δέσμευση να ολοκληρώσει το πρόγραμμα απολύσεων του 2014. Σε αυτό περιλαμβάνεται και η ολοκλήρωση της διαθεσιμότητας 3000 εργαζομένων από τους ΟΤΑ ή εναλλακτικές δεξαμενές.
Διατηρούνται οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα αλλά για τους μακροχρόνια ανέργους υπάρχει η δυνατότητα να μην γίνεται χρήση τους σε περίπτωση πρόσληψής τους.
Ο κ. Μητσοτάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σταικούρας δεσμεύτηκαν να ολοκληρώσουν έως τον Ιούνιο την πληρωμή των μισθών και αποδοχών σε όλα τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και κυρίως των δημοσίων επιχειρήσεων μέσω της ενιαίας αρχής πληρωμών ώστε να ελεγχθούν οι αμοιβές τους.
Για το Ασφαλιστικό θα υπάρχει αναφορά ότι η κυβέρνηση θα παρακολουθεί τη βιωσιμότητά του και θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα αν υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους (σσ που υπάρχουν, από τους στόχους του κοινωνικού προϋπολογισμού).
Πιο ανώδυνα φαίνεται να κλείνει η συμφωνία για το θέμα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, όπου η διάσταση απόψεων με τους εκπροσώπους των δανειστών είναι μικρότερη. Η τρόικα δέχθηκε τη μοιρασιά της μείωσης των εισφορών κατά 3,9%, μεταξύ εργοδοτών (2,9%) και εργαζομένων (κατά 1%). Η μείωση θα γίνει εφάπαξ από τον Ιούλιο.