Την εκτίμηση πως η επέκταση των δυτικών κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας θα επιδεινώσει την κατάσταση, εξέφρασε σήμερα από το Τόκιο ο Ίγκορ Σετσίν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Rosneft, η οποία βρίσκεται στην πρώτη θέση στην παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσία.
Η κατάληψη της Κριμαίας από τη Μόσχα έχει προκαλέσει τη σοβαρότερη κρίση στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε ορισμένους ρώσους και ουκρανούς αξιωματούχους και η Ουκρανία κατηγορείται για ανάμειξη σε αυτή την κίνηση.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε χθες συνθήκη στη Μόσχα για την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία, παρά τις διαμαρτυρίες των Ουκρανών και τις δυτικές κυρώσεις.
«Η ιδέα της επέκτασης των κυρώσεων είναι κάτι που το μόνο που θα κάνει είναι να επιδεινώσει την αντιπαράθεση», δήλωσε ο Σετσίν, ο επί χρόνια σύμμαχος του προέδρου Πούτιν, στη διάρκεια συνάντησης επενδυτικού φόρουμ μεταξύ Ιαπωνίας και Ρωσίας.
«Δεν βοηθάει στην επίλυση του προβλήματος και είναι αντιπαραγωγικό», σχολίασε ο ίδιος.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν τη Δευτέρα ταξιδιωτικούς περιορισμούς και δέσμευση κεφαλαίων και χρηματοοικονομικών πόρων σε 11 Ρώσους και Ουκρανούς, περιλαμβανομένων τεσσάρων ρώσων βουλευτών. Η ΕΕ επέβαλε τις ίδιες κυρώσεις εις βάρος 21 ατόμων.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο της χερσονήσου της Κριμαίας στα τέλη Φεβρουαρίου ύστερα από την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και έπειτα από διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της απόφασής του τον Νοέμβριο να μην υπογράψει συμφωνία για την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, αλλά να επιδιώξει στενότερους δεσμούς με τη Μόσχα.
Την περασμένη Κυριακή, οι κάτοικοι της Κριμαίας αποφάσισαν με δημοψήφισμα υπέρ της ένωσης της περιοχής με τη Ρωσία.