Για 1144 περιστατικά έρευνας και διάσωσης, επιλήφθηκε το 2010, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, έναντι 1399 που ήταν το 2009.
Σύμφωνα με στοιχεία για το 2010, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του Λιμενικού Σώματος, 203 περιστατικά ήταν εκτός Ελλάδος, στα οποία το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης ήταν το πρώτο κέντρο που έλαβε το συναγερμό κινδύνου, ενώ παρασχέθηκε βοήθεια σε 2046 άτομα εντός FIR. Κατά τη διάρκεια περιστατικών έρευνας και διάσωσης δεν υπήρξε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής.
Επίσης 67 άτομα, είτε ως ασθενείς είτε ως τραυματίες αποβιβάστηκαν από πλοία, από αυτά τα 16 με ελικόπτερο και τα 51 με πλωτά μέσα. Οι κύριες αιτίες απώλειας ζωής για το 2010 ήταν οι θαλάσσιες δραστηριότητες αναψυχής (κολύμβηση, υποβρύχια αλιεία).
Πέραν των ανωτέρω αποστολών του το ΕΚΣΕΔ, ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (International Maritime Organization – IMO) ήταν ο αρχικός αποδέκτης σε 23 συναγερμούς για περιστατικά πειρατείας σε πλοία, ανεξαρτήτου σημαίας, στην ευρύτερη περιοχή του Κέρατος της Αφρικής (Horn of Africa) και Ινδικό Ωκεανό.
Άμεσα ανταποκρίθηκε ενημερώνοντας τα αρμόδια κέντρα καταπολέμησης πειρατείας καθώς και τα κράτη της σημαίας των πλοίων για μη Ελληνικά πλοία.
Από τους 23 συναγερμούς οι 5 αφορούσαν ελληνικά πλοία και οι 18 με ξένη σημαία.