Δριμεία κριτική στην τρόικα, αλλά και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ασκεί ο Γάλλος ευρωβουλευτής των Πρασίνων και ηγετικό στέλεχος του αγροτικού κινήματος στη Γαλλία Ζοζέ Μποβέ.
«Η Ευρώπη έχει επιστρέψει σε ένα όραμα παλαιάς κοπής, γιατί οικοδομείται σε βάρος των λαών της» τονίζει ο κ. Μποβέ σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο ευρωβουλευτής τονίζει μάλιστα ότι η εξέλιξη αυτή προκαλεί «δραματικές συνέπειες σε κάθε χώρα, καθώς βλέπουμε άνοδο της ακροδεξιάς, τους λαϊκιστές κι εθνικιστές να χρησιμοποιούν την κρίση όχι για να βελτιώσουν την κατάσταση, αλλά απεναντίας για να προωθήσουν προτάσεις αναδίπλωσης κι αυτό είναι κάτι απαράδεκτο».
Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ελλάδα, ο κ. Μποβέ υποστηρίζει ότι «ο τρόπος κατά τον οποίον η τρόικα επέβαλε τη λιτότητα, επέβαλε στην Ελλάδα τις περικοπές των κοινωνικών δαπανών, στους μισθούς και τις συντάξεις, κλπ, είναι απαράδεκτος για οποιονδήποτε λαό της Ευρώπης. Το αληθινό πρόβλημα είναι πως η τρόικα στερείται κάθε νομιμότητας. Όλα έγιναν πέραν του ελέγχου των πολιτών και του Ευρωκοινοβουλίου -κάτι το απαράδεκτο. Αντιθέτως εγώ πιστεύω πως η Ευρώπη είναι το μέσο για να βοηθηθεί μία χώρα».
Ο Γάλλος ευρωβουλευτής των Πρασίνων, ασκεί κριτική στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που, όπως λέει, «αποδέχθηκαν την πολιτική της τρόικας (…). Θα έπρεπε να προβάλουν ένα βέτο και να μην αφήσουν την Ελλάδα να πέσει στην παγίδα. Όμως καμιά από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν είπε πως αυτό δεν είναι φυσιολογικό να επιβληθούν αυτά τα μέτρα».
«Φυσικά και υπήρξαν εσωτερικά προβλήματα στην Ελλάδα, όμως δεν ρυθμίσθηκαν τα προβλήματα αυτά» σημειώνει ο κ. Μποβέ και προσθέτει: «Είδαμε να εφαρμόζονται λύσεις, όμως αυτές δεν αντιμετώπισαν τα πραγματικά διαρθρωτικά προβλήματα, που ήσαν επίσης εσωτερικά προβλήματα στην Ελλάδα. Λοιπόν, έχουν γίνει λάθη στην υπόθεση αυτή. Εγώ θα έλεγα σήμερα πως, η Επιτροπή κινήθηκε προς μία εντελώς αυτόνομη κατεύθυνση, χωρίς να συμβουλευθεί τα Εθνικά Κοινοβούλια, ούτε το Ευρωκοινοβούλιο, και αυτό συνιστά ένα μεγάλο χάσμα σε ό,τι έχει οικοδομηθεί».
Τέλος, ερωτηθείς τέλος για το ενδεχόμενο επίτευξης ενός ‘μετώπου’ των χωρών του ευρωπαΐκού Νότου, ο Γάλλος ευρωβουλευτής σημειώνει ότι «μπορούμε να έχουμε τέτοιου είδους συμμαχίες. Αλλά αυτό εξαρτάται από το είδος της πολιτικής που εφαρμόζεται σε κάθε χώρα. Όταν σήμερα βλέπω την Ισπανία, σκέπτομαι πως δεν είμαι βέβαιος ότι η Ισπανία, ή η Πορτογαλία, θα θελήσουν να βαδίσουν προς την ίδια κατεύθυνση με τους Έλληνες, τους Ιταλούς, ή τους Γάλλους».