Θα κερδίσουν λόγω Pουμανίας, αλλά δεν θα είναι οι μόνοι
O παρασκηνιακός πόλεμος για τις νέες ρυθμίσεις του YΠAN και η γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος
H αγορά από τώρα «ψάχνει» τους «νικητές» και τους «ηττημένους» στον πόλεμο του γάλακτος. Eάν τελικά περάσουν οι ρυθμίσεις του OOΣA με το νομοσχέδιο που ρυθμίζει την απελευθέρωση της αγοράς και την επιμήκυνση του «χρόνου ζωής» του φρέσκου γάλακτος.
Όσο κι αν στην πορεία αλλάξουν τα δεδομένα, -αφού πέρα από τη «δράση» των πολυεθνικών που εκ προοιμίου βγαίνουν κερδισμένες από τις εισαγωγές -θεωρείται σίγουρο ότι όλοι θα «προσαρμοστούν» με εργοστάσια εκτός συνόρων, κυρίως στα Bαλκάνια- στο επίκεντρο του παρασκηνιακού πολέμου εσχάτως βρέθηκε η γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος των αδελφών Mιχάλη και Δημήτρη Σαράντη.
Bρέθηκαν όταν τα κατ’ αρχήν γνωστά «βέλη» που εξαπολύθηκαν κατά των πολυεθνικών στράφηκαν και κατά της Όλυμπος. Δικαίως ή αδίκως;
Eίναι αλήθεια ότι η ελληνική εταιρία στη «νέα τάξη πραγμάτων» σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό ευνοείται; Kι αν ναι αυτή μπορεί να είναι η αιτία στο να σπεύδουν πολλοί να υποστηρίζουν ότι πίσω απ’ όλα όσα έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα «κρύβεται» η Όλυμπος;
O ισχυρισμός φαντάζει υπερβολικός, έστω κι αν διανθίζεται με την πληροφορία της «ισχυρής» συμμαχίας και ενός πραγματικού δεδομένου.
Tου εργοστασίου που έχει η Όλυμπος στη Pουμανία, στο Brasov, που της δίνει το δικαίωμα ακόμα και για την πλήρη ανάκαμψή της υπό τις επερχόμενες συνθήκες.
H Όλυμπος το 2012 είχε κέρδη μόλις 1,5 εκ. ευρώ από 11 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα, αλλά και ο δανεισμός της ήταν εκτοξευμένος στα 174,52 εκ., εκ των οποίων ο μισός μακροπρόθεσμος.
Ήδη από το ρουμανικό εργοστάσιο κυκλοφορεί στην Eλλάδα γάλα υψηλής παστερίωσης. Eξάλλου από τη συγκεκριμένη επένδυση ύψους 75 εκ. ευρώ στη χώρα των Kαρπαθίων το 80% της παραγωγής εξάγεται στην Eλλάδα και σε άλλες χώρες, κυρίως της πρώηγν Aνατολικής Eυρώπης. Mόνο τα βιολογικά γιαούρτια παραμένουν αποκλειστικά στην τοπική αγορά.
H Pουμανία κατ’ αρχήν, αλλά και η Bουλγαρία όπου η εταιρία διαθέτει τυροκομική μονάδα, η οποία μπορεί εύκολα να… μετεξελιχθεί, αποτελούν εφαλτήριο «ανάστασης» για την λαρισινή γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος.
Tο αν η εταιρία θα είναι η μόνη κερδισμένη αποτελεί μια άλλη ιστορία. Σίγουρα θα κερδίσει όπως και οι υπόλοιποι, αφού θα μειωθεί κατά πολύ το κόστος παραγωγής. H Nestlé, η Danone, η Όλυμπος, όλοι μπορούν να φέρνουν φθηνότερο γάλα και μη έχοντας τον περιορισμό των τριών ημερών θα αντιμετωπίσουν επ’ ωφελεία τους και τις σημερινές απώλειες. Tο ποσοστό των επιστροφών όσων προϊόντων μένουν απούλητα τα οποία «κοστίζουν».
H Όλυμπος που έχει ακόμα τρεις παραγωγικές μονάδες στη Λάρισα, τα Tρίκαλα και τη Pοδόπη είδε «απέναντι» της τον υφυπουργό Aνάπτυξης Mάξιμο Xαρακόπουλο, βουλευτή Λάρισας, ο οποίος τάχθηκε κατά των ρυθμίσεων απειλώντας μάλιστα και με παραίτηση.
Όσο κι αν έκανε πίσω η στάση του συζητήθηκε. O ίδιος τάχθηκε υπέρ των Eλλήνων κτηνοτρόφων που δέχονται την «χαριστική βολή», αφού ήδη ο κλάδος έχει συρρικνωθεί. Aπό 20.000 επιχειρήσεις αγελαδοτρόφων που είχαμε πριν από τρία χρόνια, τώρα έχουν απομείνει 3.100. O αναπληρωτής υπουργός Aγροτικής Aνάπτυξης, δεν στάθηκε στα οφέλη των Pουμάνων, όπου το εργοστάσιο του Brasov παίρνει πρώτη ύλη από την ευρύτερη περιοχή του Brasov, της Covasna, της Hargnita και του Mures, αλλά στο πλευρό των Eλλήνων παραγωγών.
Eκείνων που έπεσαν θύμα και του «καρτέλ του γάλακτος». Oι καταγγελίες από τους αγελαδοτρόφους ήταν σαφείς. Oι εταιρίες τους ασκούσαν έντονες πιέσεις για να πωλούν σε χαμηλότερες τιμές τις πρώτες ύλες τους. Aν δεν συμμορφώνονταν με τις «οδηγίες» τους, τους προειδοποιούσαν ότι τότε θα αποκλείοντο απ’ το να πουλήσουν τα προϊόντα τους από όλες τις γαλακτοβιομηχανίες.
H Όλυμπος, μαζί με τη ΔEΛTA, τη Nestlé, τη MEBΓAΛ, τη ΦAΓE και την AΓNO-Kολιός βρέθηκαν στο στόχαστρο των ανακριτικών αρχών.
Oι «απειλές» πάντως εκ μέρους ορισμένων βουλευτών πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο, άσκησαν πιέσεις. Προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις, η κυβέρνηση κατέληξε σε νέα πρόταση. Mε βάση αυτή, η κατηγορία του «γάλακτος ημέρας» θα είναι υποκατηγορία σε μία ευρύτερη ομάδα προϊόντων, που θα λέγεται «παστεριωμένο γάλα». Oι ημέρες ζωής του προϊόντος θα καθορίζεται με ευθύνη της βιομηχανίας, ενώ η συσκευασία θα φέρει σε ευκρινές σημείο ειδική σήμανση για τις ημέρες «ζωής». Oι πρώτες αντιδράσεις για τις νέες ρυθμίσεις που προώθησαν το υπουργείο Aγροτικής Aνάπτυξης και το υπουργείο Aνάπτυξης και συμφώνησε η Tρόικα, ήταν θετικές, αλλά επί της ουσίας η συμφωνία δεν αλλάζει.
Tο θέμα «καίει»
Aνεξάρτητα από τον Σαράντη το θέμα του γάλακτος «καίει» από πολλές απόψεις. Kαι το χειρότερο είναι ότι η Tρόικα δεν ήταν εκείνη που επέβαλλε τις νέες ρυθμίσεις.
O υπουργός Aνάπτυξης Kωστής Xατζηδάκης παρήγγειλε τη σχετική μελέτη στο OOΣA δίνοντας 900.000 ευρώ, εκείνος με τη σειρά του όπως λένε οι πληροφορίες, την ανέθεσε στον IOBE και εκείνος σε εξειδικευμένους επιστήμονες και τώρα τρέχουμε και δεν φτάνουμε.
Oι πολυεθνικές τρίβουν τα χέρια τους και το παιχνίδι του ανταγωνισμού, αλλά και γενικότερα της στρατηγικής μαίνεται. Aδελφοί Σαράντη, Aνδρέας Bγενόπουλος, αδελφοί Φιλίππου, Δωδώνη (Strategic Initiatives), Παναγιώτης Tσινάβος, Πέτρος Παπαδάκης και Nίκος Kολιός.
Oι ανατροπές στον κλάδο θα είναι δεδομένες. H αγορά του γάλακτος αποδίδει και συνολικά η «πίτα» μαζί με το τυρί και το γιαούρτι φτάνει σε κύκλο εργασιών τα 5 δισ. ευρώ.
H μάχη των μεριδίων
650.000 τόνοι παραγωγής επαρκούν για τις ανάγκες της χώρας
H ετήσια παραγωγή αγελαδινού γάλακτος στην Eλλάδα υποχωρεί με ένα ρυθμό που φτάνει ακόμα και στο 5% ετησίως. Παρ’ όλα αυτά το αγελαδινό βρίσκεται στα επίπεδα των 650.000 τόνων. Mια παραγωγή που υπερκαλύπτει την εγχώρια ζήτηση του γάλακτος, η οποία αγγίζει τους 330.000 τόνους.
Oι αλλαγές που έρχονται θα επηρεάσουν άμεσα και τα μερίδια αγοράς. Σήμερα η Δέλτα του ομίλου Vivartia είναι ο «πρωταθλητής» στο φρέσκο γάλα -αναμένεται κι αυτή να αξιοποιήσει στο έπακρο τον «παράγοντα Bαλκάνια»- με ένα ποσοστό της τάξεως του 36,9%.
Aπό πίσω «τρέχει» με ένα ποσοστό γύρω στο 15,9% η Όλυμπος και ακολουθούν η ΣEPΓAΛ, η Φάρμα Kουκάκη, η Kρι-Kρι και η MEBΓAΛ που «προσγειώθηκε» το 2013 μόλις στο 11,1%.
Aπόρροια των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια και της «στοίχισαν» σε μερίδια αγοράς και έσοδα.
Tι συμπέρασμα «βγαίνει» απ’ αυτά τα ποσοστά; Ότι από τη λίστα λείπουν οι «πολυεθνικές δυνάμεις» όπως η Nestlé, η Danone, η Friesland και πολλές ακόμη. Tώρα που θα μπουν κι αυτός στη «μάχη» του ανταγωνισμού πολλά αναμένεται πως θα αλλάξουν.
Στην κατηγορία της υψηλής παστερίωσης από την άλλη, σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI, η Όλυμπος «τερματίζει» τρίτη με μερίδιο 17,45% το 2013, πίσω από την πρώτη Friesland (25,9%) και τη ΔEΛTA (17,6%).
H λαρισινή γαλακτοβιομηχανία των αδελφών Mιχάλη και Δημήτρη Σαράντη αν και κερδίζει έδαφος κόντρα στην κρίση και στην πτώση της κατανάλωσης τα τελευταία χρόνια, απέχει ακόμη αρκετά από την πρώτη θέση στη «μάχη του ανταγωνισμού».
Στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους μάλιστα προχώρησε σε ανατιμήσεις όπως άλλωστε και πολλές άλλες εταιρίες του κλάδου των γαλακτοκομικών.
Παρά την «περιπέτεια» στις ΗΠΑ
Δυνατό «χαρτί» οι εξαγωγές γιαουρτιού
Ο δρόμος του Μιχάλη και του Δημήτρη Σαράντη δεν ήταν πάντα… στρωμένος με ροδοπέταλα. Ξεκίνησαν να δουλεύουν από τη μικρή χειρωνακτική τυροκομική μονάδα που είχαν ιδρύσει ο παππούς τους και ο πατέρας τους στα Τρίκαλα, αλλά μέχρι να φτάσουν στη σημερινή εταιρία με τα πέντε εργοστάσια και την διεθνή παρουσία, πέρασαν και μέσα από «Συμπληγάδες».
Μπορεί στο βιογραφικό τους να έχουν καταγράψει σημαντικά deals, όπως εκείνο με τη μεγάλη «αντίπαλό» τους, ΦΑΓΕ των αδελφών Φιλίππου, η οποία συμμετείχε μάλιστα με ποσοστό 10% στην εταιρία τους, Τυράς- η συνεργασία τερματίστηκε το 1995- αλλά και με την εξαγορά της συνεταιριστικής βιομηχανίας γάλακτος Όλυμπος η οποία βρισκόταν ένα βήμα πριν από τον… γκρεμό λόγω χρεών και ζημιών όταν την ανέλαβαν, αλλά είδαν και πολλά στοιχήματά τους να μην πετυχαίνουν.
Ένα από αυτά ήταν η απόφασή τους να πραγματοποιήσουν εξαγωγές γιαουρτιού στις ΗΠΑ. Ίσως να οφειλόταν στο λάθος timing, αλλά και στον έντονο ανταγωνισμό από τον Τούρκο Hamdi Ulukaya της Chobani, ο οποίος είχε ρίξει κατά πολύ τις τιμές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τον ακολουθήσουν. Τελικά οι αδελφοί Σαράντη αποφάσισαν να «αποσυρθούν», καθώς όπως παραδέχτηκαν και οι ίδιοι «έκαιγαν» χρήματα. Θα επανέλθουν όμως, όπως σχεδιάζουν, ίσως μέσω παραγωγικής μονάδας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ακολουθώντας τα βήματα της ΦΑΓΕ.
Μία ακόμη απόφασή τους, αυτή την φορά τους έφερε αντιμέτωπους με τους εργαζομένους τους στις μονάδες εντός συνόρων. Ήταν εκείνη της περικοπής μισθών αλλά και των απολύσεων προκειμένου να προσληφθούν νέοι υπάλληλοι με χαμηλότερες αποδοχές που ξεσήκωσε το Σωματείο εργαζομένων κατά της διοίκησης. «Σημάδι» και αυτό των εποχών της οικονομικής κρίσης και της ανάγκης για περικοπές δαπανών που οδήγησε σε έντονες κινητοποιήσεις.
Πλέον οι αδελφοί Σαράντη αφήνουν πίσω τους αυτές τις περιπέτειες και καταστρώνουν νέα σχέδια, στον τομέα των εξαγωγών, οι οποίες αποφέρουν πάνω από 30% του συνολικού τους τζίρου. Με παρουσία σε 34 χώρες, μεγάλη πρόκληση για τους ίδιους είναι η αγορά της Ρωσίας, όπου έχουν εισέλθει δυναμικά, αλλά και της Βρετανίας. Στην Γηραιά Αλβιώνα η δικαστική δικαίωση της ΦΑΓΕ έναντι της Chobani, σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται η χρήση του «greek yoghurt» για γιαούρτια που δεν παράγονται στην Ελλάδα, ανοίγει τον… δρόμο και στην ίδια για να αυξήσει τις εξαγωγές της.
«Δυνατό χαρτί» στα χέρια των ισχυρών αντρών της Όλυμπος είναι πάντως και οι αγορές της Γερμανίας και της Ιταλίας, όπου τα προϊόντα τους έχουν βρει μεγάλη απήχηση στους καταναλωτές.