Για παταγώδη αποτυχία της πολιτικής του μνημονίου κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία και έχει ως κεντρική γραμμή, ότι η κατάληξη της πολιτικής τους ήταν προδιαγεγραμμένη, ενώ πλέον αποκαλεί «μοιραίο» υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Η Ν. Δ. επιμένει να δείχνει το δρόμο της εξόδου από την κυβέρνηση στον κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ το βασικό επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ότι ο υπουργός, «χωρίς αιδώ και αναστολές αλλοιώνει εξοργιστικά την αλήθεια» και παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία.
Η Ν. Δ. συνεχίζει να ζητά την παραίτηση του κ. Παπακωνσταντίνου και ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Ι. Μιχελάκης, που επανέλαβε ότι η πρόταση μομφής κατά του υπουργού, είναι ένα όπλο που θα χρησιμοποιηθεί από το κόμμα κατά το δοκούν.
«Εμείς ρωτήσαμε λοιπόν αν ο ίδιος θεωρεί ότι μπορεί να παραμένει στη θέση του. Επαναλαμβάνουμε πως χρειάζεται ένα νέο μίγμα πολιτικής. Το πρόβλημα είναι του ΠΑΣΟΚ. Όποιος υπουργός και να έρθει μετά θα πρέπει να αλλάξει η πολιτική»
τόνισε ο κ. Μιχελάκης, πριν από λίγο στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Στη συνέχεια, όμως διευκρίνισε, ότι δεν είναι προσωπικό το θέμα με τον κ. Παπακωνσταντίνου και ανέφερε: «Δεν κάνει κάτι ο υπουργός χωρίς να ρωτά τον Πρωθυπουργό ή χωρίς να συζητείται στο υπουργικό συμβούλιο. Το πρόβλημα το έχουμε με την κυβερνητική οικονομική πολιτική».
Παράλληλα, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας κ. Χρ. Σταϊκούρας, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, υποστηρίζει με δήλωσή του, ότι η επικαιροποίηση του μνημονίου, αποτυπώνει τα αδιέξοδα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής.
«Αναδεικνύει τις κυβερνητικές αδυναμίες, επιβεβαιώνει τις αποκλίσεις στους στόχους για το 2010, ενσωματώνει νέα μέτρα για το 2011, περικλείει περισσότερα μη – καθορισμένα μέτρα για το 2012-2014»
αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας που επισημαίνει ότι η κυβέρνηση λόγω των αδιεξόδων στην πολιτική της (βαθιά ύφεση, πληθωρισμός, διόγκωση της ανεργίας) και στη λειτουργία της (διαχειριστική ανεπάρκεια, προχειρότητα, παλινωδίες, αργά αντανακλαστικά, εσωτερικές τριβές) «αναζητά συνενόχους».
Για την αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση συνεχίζει να καταφεύγει σε διαδοχικά εκβιαστικά διλήμματα για να επιβάλλει δήθεν μονόδρομους, όπως λένε χαρακτηριστικά, και αναφέρονται στην προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης.
«Όπως αυτόν την προσφυγής στο ΔΝΤ που όπως αποδεικνύεται σήμερα ήταν εξαρχής επιλογή της κυβέρνησης. Τα ψέματα όμως έχουν κοντά ποδάρια» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.
Σε αυτό το κλίμα, η γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού με ενημερωτικό της σημείωμα προς βουλευτές και στελέχη, δίνει γραμμή για πιο επιθετική κριτική προς την κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί για «αλαζονεία της εξουσίας» και ότι ετοιμάζει νέα σκληρότερα μέτρα «με μορφή καταιγίδας».
Χρησιμοποιώντας επιχειρήματα «πράσινων» βουλευτών», που ακούστηκαν σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠαΣοΚ, όπως: «ανησυχούμε, ο λογαριασμός δεν βγαίνει», «δεν έχουμε σχέδιο, δεν βλέπουμε αποτελέσματα», «δεν υπάρχουν μονόδρομοι», «υπάρχει έλλειψη συντονισμού», η Ν. Δ. υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση διέπρεψε στη συστηματική παραπλάνηση των πολιτών.
Λύση η συνταγή ανάπτυξης
Για τη Ν. Δ. καθίσταται πλέον επιβεβλημένη η αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής με έμφαση στην ανάπτυξη και αναφέρει χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας τα προβληματικά σημεία για την κυβέρνηση
Συγκεκριμένα η Ν. Δ. αναφέρει, ότι:
– Η εφαρμογή του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής έχει καταστεί δυσχερέστερη.
– Εντοπίζονται καθυστερήσεις και διαχειριστικές αδυναμίες στην προετοιμασία και υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.
– Παρατηρούνται αδυναμίες στην είσπραξη εσόδων και στον έλεγχο των δαπανών.
– Η υστέρηση εσόδων διαμορφώθηκε στα 4,5 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) για το 2010 σε σχέση με τις εκτιμήσεις του «Μνημονίου».
– Εξακολουθούν να παρατηρούνται προβλήματα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
– Η ύφεση είναι βαθύτερη και διαμορφώθηκε σε υψηλότερα από τα προσδοκώμενα επίπεδα (στο 4,5% για το 2010 έναντι στόχου για 4%).
– Ο πληθωρισμός διατηρείται σε υψηλά επίπεδα (διαμορφώθηκε στο 4,7% για το 2010 έναντι στόχου για 1,9%), ενώ αναθεωρήθηκε, προς τα επάνω, και για το 2011 (εκτιμάται στο 2,5%).
– Η ανεργία θα είναι υψηλότερη από τις προβλέψεις (ήδη στο 13,9% το Νοέμβριο του 2010 έναντι στόχου για 12,1% για όλο το προηγούμενο έτος).
– Ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 δεν επιτεύχθηκε. Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα είναι 1,5% του ΑΕΠ.
– Εκτιμάται, με βάση τις τρέχουσες τάσεις, δημοσιονομική υστέρηση της τάξεως του ?% του ΑΕΠ για το 2011 (1,5 δισ. ευρώ).
– Απαιτούνται νέα μέτρα ύψους 19,6 δισ. ευρώ (8% του ΑΕΠ) για την περίοδο 2012-2014. Από αυτά, τα 14,5 δισ. ευρώ (6% του ΑΕΠ) είναι «μη – καθορισμένα» μέτρα.
– Η Κυβέρνηση προσδοκά να αντλήσει 15 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου την περίοδο 2011-2013, ενώ προσδοκούσε τον περυσινό Ιούνιο να εισπράξει 3 δισ. ευρώ και τον Δεκέμβριο 7 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο 2011-2013.