Τα «κοράκια» των αγορών που θα μοιραστούν $17,9 δισ.
Η Lehman Brothers μπορεί να πέθανε προ πολλού, όμως, τα περιουσιακά της στοιχεία παραμένουν μια πολύ επικερδής επένδυση για τα hedge funds, που ως κοράκια των αγορών, καταφέρνουν να βγάλουν δισεκατομμύρια σε κέρδη από το πτώμα της.
Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες, η Lehman Brothers Holdings, μέσω της οποίας ρευστοποιούνται όλα τα περιουσιακά στοιχεία της άλλοτε πανίσχυρης επενδυτικής τράπεζας της Wall Street, για να αποζημιωθούν οι χιλιάδες χαμένοι πελάτες, πιστωτές και αντισυμβαλλόμενοι, επρόκειτο να κάνει άλλη μία πληρωμή, την πέμπτη της, στις 3 Απριλίου. Συγκεκριμένα, θα μοίραζε το ποσό των 17,9 δισ. δολαρίων στους πιστωτές της, στο πλαίσιο του σχεδίου για τη χρεοκοπία της, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή το Μάρτιο του 2012. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι τα μεγάλα ονόματα που βρίσκονται ανάμεσα στους δικαιούχους. Πρόκειται για γνωστά και πανίσχυρα hedge funds, όπως τα Paulson & Co. και King Street Capital Management.
Όπως αποκάλυψε η Wall Street Journal, ο John Paulson έχει ήδη βγάλει κέρδη άνω του 1 δισ. δολαρίων, επενδύοντας στη χρεοκοπημένη Lehman και πιο συγκεκριμένα, στις απαιτήσεις από τη Lehman. Φαίνεται ότι η κρίση του 2008 παραμένει ένα πραγματικό χρυσορυχείο για το συγκεκριμένο κερδοσκόπο, ακόμα και τώρα που τελείωσε. Γιατί ο Paulson έχτισε τη φήμη αλλά και την περιουσία του πάνω στην κρίση αυτή, πόνταρε επιτυχώς στην κατάρρευση της αγοράς στεγαστικής πίστης.
Και δεν είναι ο μόνος από τον κόσμο των hedge funds που εξακολουθούν να κερδίζουν από τη Lehman. Ανάμεσα στους κερδισμένους φέρεται να είναι και η Halcyon Asset Management.
Σημειώνεται ότι το αρχικό σχέδιο χρεοκοπίας της Lehman έλεγε ότι οι ομολογιούχοι της θα έπαιρναν 21 σεντς για κάθε δολάριο, όμως, το ποσό έχει πλέον ανέβει στα 26,9 σεντς. Με διάφορες προηγούμενες διανομές, λέγεται ότι κάποιοι βάζουν στην τσέπη 43 σεντς στο δολάριο.
Ποιοι όμως είναι αυτοί; Όταν η Lehman Brothers κατέθεσε αίτηση χρεοκοπίας το Σεπτέμβριο του 2008, στο αποκορύφωμα της χρηματοοικονομικής κρίσης, τα κοράκια των αγορών δεν άργησαν να στρέψουν τα βλέμματά τους προς το μέρος της. Αμέσως, αγόρασαν απαιτήσεις στο χρέος της εταιρίας. Πρακτικά, αγόραζαν τις απαιτήσεις διαφόρων επενδυτών και πιστωτών, οι οποίοι προτιμούσαν να πάρουν στο χέρι έστω και ένα μικρότερο ποσό άμεσα, παρά να περιμένουν για χρόνια, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία της Lehman θα ρευστοποιούνταν, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τις πληρωμές τους.
Άλλα hedge funds, όπως τα Elliott Management και τα Baupost Group (γνωστά για την αγάπη τους στις distressed επενδύσεις, όπως έδειξε η παρουσία τους και στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια), έχουν επενδύσει στις ευρωπαϊκές business της Lehman Brothers, μέσω της Lehman Brothers International Europe.
Οι πιστωτές της επενδυτικής τράπεζας ευνοήθηκαν από τους πρόσφατους συμβιβασμούς με την αμερικανική εφορία και τις επίσης χρεοκοπημένες εταιρείες αναχρηματοδότησης στεγαστικών δανείων, Fannie Mae και Freddie Mac. Αυτό σημαίνει ότι εξασφάλισε περισσότερα χρήματα για να τα μοιράσει στους πιστωτές της.