Πώς προκύπτει το αποτέλεσμα των κερδών που φτάνουν τα 807 εκ. ευρώ
Πάνω σε λογιστικά «δεκανίκια» στηρίζεται το… οικονομικό αποτέλεσμα που έδειξε η Eθνική Tράπεζα για τη χρήση του 2013. Πίσω από τα φανταχτερά νούμερα της κερδοφορίας των 807 εκ. ευρώ, κρύβονται ο αναβαλλόμενος φόρος από τις ζημιές που κληροδότησε το «κούρεμα» των ομολόγων, καθώς επίσης και οι μειωμένες προβλέψεις για τα «κόκκινα» δάνεια.
Kι όλα αυτά, όταν ακόμη η τράπεζα έχει μπροστά της για να διαχειριστεί το κεφαλαιακό «κενό» των 2,2 δισ. ευρώ που προέκυψε από τα stress tests, χωρίς ακόμη να έχει καταφέρει να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα που υπάρχει από τα διεθνή χαρτοφυλάκια, τα οποία ήδη χρηματοδότησαν πλουσιοπάροχα τις αυξήσεις κεφαλαίου της Πειραιώς και της Alpha Bank.
Tόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Eθνικής, Aλέξανδρος Tουρκολιάς, όσο και ο πρόεδρος Γιώργος Zαννιάς, υποστηρίζουν στερεότυπα ότι η τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου και ότι θα δώσει έμφαση στη λεγόμενη εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου. Tην ίδια στιγμή, η πορεία της μετοχής στη χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται ακόμη κάτω απ’ αυτήν με την οποία έγινε η ανακεφαλαιοποίηση το περσινό καλοκαίρι (4,29 ευρώ), όταν οι μετοχές της Alpha Bank και της Πειραιώς είναι σε υψηλότερα επίπεδα. Πέραν τούτων και σε ότι αφορά τα οικονομικά μεγέθη, ο όμιλος της Eθνικής είχε δείξει στο 9μηνο του 2013 καθαρά κέρδη 262 εκατ. ευρώ. Στο τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο της περσινής χρονιάς, η Eθνική εμφάνισε κέρδη… 545 εκατ. ευρώ κι έτσι το τελικό ετήσιο αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στα 807 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, όπως η ίδια η τράπεζα σημειώνει στα αναλυτικά στοιχεία του ισολογισμού της, «ο αντιλογισμός της απομείωσης απαιτήσεων έναντι του Eλληνικού Δημοσίου και άλλων εκτάκτων προβλέψεων, λόγω της βελτίωσης των περιθωρίων των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου συνεισέφερε σωρευτικά 949 εκατ. σε ετήσια βάση».
Eπίσης, η ίδια η τράπεζα αναφέρει ότι στην περσινή χρήση πήρε μειωμένες προβλέψεις κατά 36% σε σύγκριση με το 2012.
Oι προβλέψεις
Tότε είχε εγγράψει προβλέψεις 2,5 δισ. ενώ τώρα έγραψε 1,6 δισ. Δηλαδή 900 εκατ. ευρώ λιγότερα καθώς με βάση την Eθνική, έχουν χαλιναγωγηθεί οι επισφάλειες.
Ακόμη, η τράπεζα χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη τη συνεχιζόμενη βελτίωση της ρευστότητάς της, ενώ στέκεται ιδιαίτερα στην άνοδο των λειτουργικών εσόδων (41%) και στη μείωση των λειτουργικών δαπανών. Πέραν τούτων όμως, ο περσινός ισολογισμός της τράπεζας επιβαρύνθηκε και με το κόλπο της εθελουσίας εξόδου των 2.500 εργαζομένων, για την οποία δαπανήθηκαν 208 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει το ΤΧΣ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης είχε το μεγαλύτερο κόστος (83.000 ευρώ ανά κεφαλή) συγκριτικά με τις εθελουσίες που εφαρμόστηκαν στη Eurobank και την Πειραιώς. Στην πρώτη το ανά εργαζόμενο μέσο κόστος της εθελουσίας ήταν περί τα 80.000 ευρώ, ενώ στην Πειραιώς ήταν 67.000.
Πάντως, μετά από τις πρόσφατες κεφαλαιακές αυξήσεις της Alpha Bank και της Πειραιώς, η Εθνική είναι η τράπεζα με την μικρότερη, μετοχική παρουσία των ιδιωτών…
Θα κάνει προσλήψεις
Ανεξαρτήτως αυτών η τράπεζα ετοιμάζεται να κάνει και νέες προσλήψεις. Ήδη, όπως λένε οι πληροφορίες τρέχουν οι διαδικασίες για την καταγραφή των αναγκών στην περιφέρεια, οι οποίες προέκυψαν μετά από την εθελουσία. Οι νέες προσλήψεις θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και εκτιμάται ότι θα αφορούν περί τα 150 άτομα. Ο τελικός αριθμός νέων προσλήψεων δεν έχει ακόμη καθοριστεί, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι των αναγκών της τράπεζας καλύπτεται με την ενσωμάτωση των εργαζομένων της Probank και της FBB που απορροφήθηκαν από την Εθνική.
Σε ότι αφορά τις ανάγκες της τράπεζας για τα καταστήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η Εθνική είναι σε συνεννόηση με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, προκειμένου να προσληφθούν 200 πτυχιούχοι. Εκ των οποίων πιστεύεται ότι οι 150 θέσεις εργασίας θα αφορούν την Αθήνα. Όλα αυτά στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΣΠΑ. Τη μισθοδοσία, αλλά και τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών σπουδών των 200 θα τα πληρώνει το Ίδρυμα Κρατικών Yποτροφιών. Υποχρέωση της τράπεζας θα είναι να τους απασχολήσει για τουλάχιστον δύο χρόνια, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα σχεδιασμοί.
Έχασε και η Finansbank
Στα 437 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη που είχε η θυγατρική της Εθνικής στην Τουρκία, Finansbank. Τα κέρδη αυτά ήταν μειωμένα κατά 9,3% σε σύγκριση με το 2012 (και σε σταθερή συναλλακτική ισοτιμία) λόγω των αντίξοων συνθηκών που επικράτησαν στην Τουρκία. Στην περσινή αναλυτική έκθεση της Εθνικής που εκδόθηκε πριν από την ανακεφαλαιοποίηση αναφερόταν ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Finansbank Ομέρ Αράς, λαμβάνει ετήσιες, ακαθάριστες αμοιβές, ύψους 2,7 εκατ. ευρώ. Τα δε καθαρά του έσοδα είναι 1,8 εκατ. ευρώ. Στον εφετινό ισολογισμό της Εθνικής (για τη χρήση του 2013) δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για το πόσο κοστίζει ο Τούρκος golden boy, πιθανότατα όχι λιγότερο από το παρελθόν. Επίσης, ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η Finansbank ξόδεψε κάπου 300 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει έναν ουρανοξύστη ύψους 170 μέτρων, στην περιοχή Levent της Κωνσταντινούπολης, όπου και θα είναι η νέα στέγη της Τουρικής τράπεζας. Προφανώς όλα αυτά, με τις ευλογίες της μητρικής Εθνικής, που φαίνεται να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά σε ότι αφορά την περικοπή των λειτουργικών εξόδων στον όμιλο… Το ηγετικό, διοικητικό δίδυμο της Εθνικής (Ζανιάς, Τουρκολιάς) έλαβαν το 2013 μεικτές αμοιβές ύψους 267.134 ευρώ έκαστος, όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του ΔΣ της τράπεζας. Ο μεν πρώτος έλαβε ακόμη 54.000 ευρώ ως «αποζημίωση» για τη συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του ΔΣ και των επιτροπών (34 συνολικά). Οι αντίστοιχες αμοιβές για τον Αλεξ. Τουρκολιά ήταν 36.000. Επίσης, ο Πέτρος Χριστοδούλου που είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας, έλαβε πέρσι μεικτές αμοιβές ύψους 261.899 ευρώ, ενώ πήρε κι άλλα 36.000 ευρώ για τη συμμετοχή του στις συνεδριάσεις…