«Για χρήση παράνομων μεθόδων απεξάρτησης», καταγγέλλουν την κλινική «Άγιος Νικόλαος» του Πειραιά και το διεθνές συνέδριο «Stapleford-Athens 2011», που θα γίνει αύριο και μεθαύριο στην Αθήνα, ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), η Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ, το Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΑΡΓΩ του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Αποκατάστασης Εξαρτημένων ΙΑΝΟΣ του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Οι ιδιοκτήτες της κλινικής και διοργανωτές του συνεδρίου ισχυρίζονται ότι «παρέχουν μέθοδο ταχείας αποτοξίνωσης από ναρκωτικά με χορήγηση της ουσίας ναλτρεξόνη (αντί αδρής αμοιβής)». Όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του συνεδρίου, με τη χορήγηση της συγκεκριμένης ουσίας, υπό τη μορφή δισκίου ή εμφυτεύματος, είναι δυνατή η αποτοξίνωση εξαρτημένων, αλλά και η αποφυγή θανάτων από υπερβολική δόση ηρωίνης, όταν τοξικομανείς που είχαν εγκράτεια για αρκετούς μήνες (οπότε ο οργανισμός απώλεσε την ανοχή στην ηρωίνη), μπαίνουν στον πειρασμό να δοκιμάσουν ξανά.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση των παραπάνω οργανισμών, το 2006 είχε συνταχθεί από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας έκθεση για την κλινική, με την κατηγορία της παράνομης λειτουργίας προγράμματος αποτοξίνωσης. Παρόλα αυτά, σημειώνεται, η κλινική συνέχισε να λειτουργεί «απρόσκοπτα εδώ και χρόνια απομυζώντας χρήματα από τους εξαρτημένους και τις οικογένειές τους».
Συγχρόνως, οι ιδιοκτήτες της κλινικής δημιούργησαν τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) «Μέριμνα Ζωής», που δραστηριοποιείται έντονα, προκειμένου να εξασφαλίσει κοινωνική αναγνώριση. Η ΜΚΟ αυτή διοργανώνει και το συνέδριο Stapleford στην Αθήνα. Το 2009 ένας 30χρονος χρήστης πέθανε στην κλινική. Οι γονείς του προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Παρενέβη η τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζητώντας έλεγχο της κλινικής από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και το Νομαρχία Πειραιώς.