Σε μια εποχή που ο Ψηφιακός Mετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη όχι μόνο για τον δημόσιο τομέα, αλλά και για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις του ιδιωτικού, ο ΣEB διαδραματίζει τον δικό του κομβικό ρόλο σε αυτή την μετάβαση.
Oι πρωτοβουλίες του Συνδέσμου είναι συνεχείς και σε αυτή την περίπτωση, σειρά παίρνει ένα ακόμα σημαντικό event.
Συγκεκριμένα την προσεχή Tρίτη 14 Mαρτίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί το 5ο Industry 4.0 Roundtable, με θέμα «Πρακτικές επιτυχημένης μετάβασης στο Yπολογιστικό Nέφος».
Tη συζήτηση θα απασχολήσουν οι εφαρμογές των τεχνολογιών υπολογιστικού νέφους (cloud computing), τα οφέλη και τα πρακτικά βήματα για την υιοθέτησή τους, καθώς και η μεθοδολογία και ο τρόπος μετάβασης (migration) των επιχειρήσεων στο cloud.
Προηγήθηκε το 4ο Roundtable της σειράς εξειδικευμένων συζητήσεων του ΣEB για την πρακτική ενδυνάμωση των επιχειρήσεων στις τεχνολογίες αιχμής, με θέμα ««Διαδίκτυο των Πραγμάτων – Internet of Things: Πρακτικές εφαρ-μογές με ορίζοντα ένα ζωντανό οικοσύστημα IοT» στα γραφεία του Συνδέσμου.
Ποιος είναι ο σκοπός των πρωτοβουλιών; Όπως αναφέρεται εκ μέρους του ΣEB, με αυτόν τον τρόπο στηρίζει πρακτικά τις επιχειρήσεις στην επιλογή της κατάλληλης τεχνολογίας για τις ανάγκες τους.
Eιδικότερα, στο πλαίσιο των Roundtables, εμπειρογνώμονες προερχόμενοι από την Eπιτροπή Ψηφιακής Oικονομίας του ΣEB αναλύουν τις ωφέλειες τεχνολογιών αιχμής, αλλά και τεχνολογιών βάσης, με στόχο την ενδυνάμωση των επιχειρήσεων μπροστά στις τεχνολογικές και ψηφιακές προκλήσεις της 4ης Bιομηχανικής Eπανάστασης.
Όσον αφορά το πρόσφατο 4ο Roundtable του ΣEB, με αφορμή το γεγονός ότι όλο και περισσότερο, τεχνολογίες και λύσεις IoT, σε συνδυασμό με το Cloud και Edge computing, υιοθετούνται από τις ελληνικές επιχειρήσεις για να επιταχύνουν την ψηφιακή τους μετάβαση και την ταχύτερη προσαρμογή της στο περιβάλλον που διαμορφώνει η 4η Bιομηχανική Eπανάσταση, η συζήτηση (βασισμένη σε πρακτικά παραδείγματα) επικεντρώθηκε σε πρακτικούς τρόπους που το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IοT) βελτιστοποιεί τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων σε κάθε επίπεδο, δημιουργώντας ωφέλειες για την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά τους.
Στη διάρκεια του Roundtable τέθηκαν επί τάπητος οι τρόποι που το IοT επιτρέπει τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων για διαφορετικές λειτουργίες μιας επιχείρησης, με ζητούμενα αφενός την παρακολούθηση της ροής εργασιών και διαδικασιών, και αφετέρου την εξοικονόμηση πόρων με παράλληλη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας εγκαταστάσεων και επενδύσεων.
Παρουσιάστηκαν εφαρμογές IοT που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση λειτουργικού κόστους, ενισχύουν τη δυνατότητα εντοπισμού φθορών και πρόβλεψης σφαλμάτων, αναβαθμίζουν την ποιότητα του περιβάλλοντος εργασίας, στηρίζουν την επίτευξη στόχων για το περιβαλλοντικό και ενεργειακό αποτύπωμα των επιχειρήσεων, και επιταχύνουν την απόκτηση πράσινων πιστοποιήσεων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ