«Επιτρέπεται η χορήγηση στοιχείων σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης από τη δήλωση απόδοσης του φόρου που παρακρατείται στο εισόδημα από μισθωτή εργασία καθώς και από την Οριστική Δήλωση Απόδοσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών προκειμένου να διενεργηθούν οι σχετικοί έλεγχοι και διασταυρώσεις που αποβλέπουν στον ορθό προσδιορισμό των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών».
Αυτό αναφέρει απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και η οποία ανοίγει τον δρόμο για την τακτική ανταλλαγή δεδομένων ανάμεσα στην εφορία και στα ασφαλιστικά Ταμεία.
Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εισφοροαποφυγή, τα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, θα επιδιώξουν να εντοπίσουν:
1. Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες ενώ δηλώνουν εισοδήματα από «μπλοκάκι» δεν έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΟΑΕΕ. Αυτή τη στιγμή, η εφορία γνωρίζει ποιοι δηλώνουν εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα αλλά δεν γνωρίζει αν αυτοί οφείλουν να πληρώνουν εισφορές στον ΟΑΕΕ. Αυτό θα εντοπιστεί μέσα από τη διασταύρωση και με «κλειδί» τον αριθμό φορολογικού μητρώου.
2. Ποιοι μισθωτοί έχουν λιγότερα από 25 ημερομίσθια και ταυτόχρονα δηλώνουν εισοδήματα από ελεύθερο επάγγελμα. Υπενθυμίζεται ότι με βάση την αλλαγή που επήλθε με τον πολυνόμο (ο οποίος έχει δημοσιευτεί ήδη στο ΦΕΚ και έχει ενεργοποιηθεί), νέοι ασφαλισμένοι οι οποίοι ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου 1993, για να εξαιρεθούν από τον ΟΑΕΕ έχοντας εισοδήματα από ελεύθερο επάγγελμα, όχι μόνο πρέπει να είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ αλλά να έχουν «κολλήσει» και 25 ένσημα τον μήνα. Μέσω της διασταύρωσης, στον ΟΑΕΕ ευελπιστούν ότι θα εντοπίσουν όσους «νέους ασφαλισμένους» εργάζονται ως μισθωτοί αλλά με εκ περιτροπής εργασία και ταυτόχρονα συμπληρώνουν το εισόδημά τους με «μπλοκάκι». Όλοι αυτοί, θα κληθούν να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές και στον ΟΑΕΕ.
Η σχετική απόφαση Θεοχάρη δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 883. Στο ίδιο ΦΕΚ , δημοσιεύονται αναλυτικές οδηγίες και για τις εταιρείες που εκτελούν ενδοομιλικές συναλλαγές. Ουσιαστικά, η απόφαση καθορίζει το περιεχόμενο του φακέλου τεκμηρίωσης που πρέπει να τηρούν οι επιχειρήσεις που εκτελούν ενδοομιλικές συναλλαγές όπως επίσης και τις μεθόδους καθορισμού του αποδεκτού εύρους τιμών ή και του περιθωρίου κέρδους, προκειμένου να γίνει σωστή εφαρμογή του νέου κώδικα φορολογικών διαδικασιών και των διατάξεων που εμπεριέχει αυτός για τις ενδοομιλικές συναλλαγές.