Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν έκθεση στην αμερικανική τράπεζα που κατέρρευσε την προηγούμενη εβδομάδα, διαβεβαίωσαν στη συνέντευξη Τύπου του Eurogroup οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, σημειώνοντας ότι οι επιπτώσεις είναι πολύ περιορισμένες στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης.
“Παρακολουθούμε με προσοχή την κατάσταση μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) στις ΗΠΑ”, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών.
“Τα προβλήματα που αντιμετώπισε η τράπεζα προήλθαν από το συγκεκριμένο επιχειρηματικό της μοντέλο. Η εικόνα εδώ στην Ευρώπη είναι πολύ διαφορετική. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σε καλή κατάσταση, τις ενισχύσαμε πολύ τα τελευταία χρόνια και εποπτεύονται πολύ στενά από τις αρμόδιες αρχές”, ανέφερε.
Σημείωσε ακόμα ότι “δεν υπάρχει άμεση έκθεση – άλλα το επεισόδιο αυτό μας υπενθυμίζει ότι ένα σοκ στο σύστημα μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή. Αυτό δείχνει πόσο σημαντικό είναι για τις τράπεζες μας να είναι θωρακισμένες”.
Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι σημείωσε ότι δεν υπάρχουν άμεσες επιπτώσεις από την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας στην Ευρώπη, προσθέτοντας πάντως ότι η Κομισιόν παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και χαιρετίζει την άμεση αντίδραση των αμερικανικών αρχών.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Πιερ Γκραμένα αναφέρθηκε στο μακροοικονομικό περιβάλλον επισημαίνοντας ότι οι οικονομικές προοπτικές έχουν βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα και μια ύφεση στην Ευρωζώνη είναι πλέον “λιγότερο πιθανή”.
Σε αυτό το πλαίσιο περιορίζεται η ανάγκη για μαζική δημοσιονομική στήριξη, σημείωσε.
“Ο πληθωρισμός μειώνεται, ωστόσο σε δομικό επίπεδο οι πιέσεις επιμένουν και εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε. Οι αγορές πάντως περιμένουν ότι ο δομικός πληθωρισμός θα υποχωρήσει. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε πώς οι αγορές αξιολογούν την πορεία του πληθωρισμού. Η δημοσιονομική βοήθεια πάντως θα πρέπει σταδιακά να αποσυρθεί – τώρα είναι η ώρα να εστιάσουμε στη βιωσιμότητα του χρέους”, ανέφερε.