«Η υπόθεση Μπαλτάκου ήταν μια τεράστια προσβολή για τον Έλληνα», επεσήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά την πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη, στην εκπομπή «360 μοίρες» της Σοφίας Παπαϊωάννου.
«Να βλέπει έναν άνθρωπο, που υποτίθεται ότι χειρίζεται κορυφαίες κυβερνητικές υποθέσεις, είναι Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, ήταν για πολλούς το δεξί χέρι του Σαμαρά. Έστω το ακροδεξιό χέρι του Σαμαρά. Ήταν ένα φοβισμένο σχολιαρόπαιδο μπροστά στον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής. Ήταν ένα ντροπιαστικό θέαμα και νομίζω ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει δώσει τις εξηγήσεις που θα έπρεπε να δώσει. Υπάρχει κι ένα θέμα ανικανότητας, ένα θέμα βλακείας αν μου επιτρέπεις, να μιλάς έτσι για τον πρωθυπουργό, για τη δικαιοσύνη, για τους συναδέλφους του Υπουργικό Συμβουλίου, μπροστά σ’ έναν άνθρωπο της Χρυσής Αυγής», πρόσθεσε.
Σε ότι αφορά το Ποτάμι είπε ότι «δεν υπάρχει τίποτα πιο δυνατό από μια ιδέα που έρχεται στην ώρα της». «Είμαστε ένα κόμμα που θα μπορούσαμε να βαδίσουμε πάνω στην αγανάκτηση του κόσμου και στον θυμό. Να παντρέψω την δημοφιλία μου με κάποιες κραυγές. Είναι πάρα πολύ εύκολο εγώ να επιτεθώ στην Ευρώπη. Να ζητήσω κρεμάλες, να μεγαλώσω την αγανάκτηση του κόσμου υποσχόμενος τα πάντα, όπως κάνουν κάποιοι πολιτικοί που θέλουν να λέγονται προοδευτικοί. Εγώ δεν έκανα αυτό, είπα ότι είμαι Ευρωπαϊστής (…) Θέλουμε να είμαστε στην Ευρώπη, θέλουμε να είμαστε στον πυρήνα της Ευρώπης, αλλά να αλλάξουμε και λίγο τα πράγματα. Πιστεύω λοιπόν, ότι ένα νέο κόμμα που έρχεται πρέπει με όση δύναμη έχει να διαπραγματευτεί λίγο τη θέση του Ευρωπαίου πολίτη, άρα του Έλληνα πολίτη. Η σκέψη μου λοιπόν ήταν πολύ απλή, δεν θέλω να δώσω λευκή επιταγή από τώρα σε κάποιον, θέλω να πάω στο Ευρωκοινοβούλιο, να συζητήσω και να εντάξω μερικές από τις φτωχές ιδέες μου στα ευρωπαϊκά τους πλάνα», σημείωσε.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε σε όσους «χλευάζουν και λένε τι σχέση έχετε εσείς με την πολιτική, με το επάγγελμα του πολιτικού;» ότι οι συμμετέχοντες στην προσπάθεια αυτή δεν θέλουν να γίνουν πολιτικοί. «Είμαστε περαστικοί. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει να ανακυκλώνουμε τους πολιτικούς. Δηλαδή ένα από τα πράγματα που μας εκνευρίζει πάρα πολύ είναι ότι οι πολιτικοί, ακόμα κι αν αποτυγχάνουν, ανακυκλώνονται, τους βάζουν λίγο στο ράφι και μετά τους ανακαλούν και τους κάνουν Γενικούς Γραμματείς σε κάποια Υπουργεία ή προέδρους. Δεν θεωρούμε ότι πρέπει να πεθάνουμε στη θέση του πολιτικού», είπε.
Επιπλέον εξέφρασε τη διαφωνία του με την πρακτική να ανασύρεται ένας παλαιός συνταξιούχος πολιτικός κάθε φορά για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπάρχουν κι άλλοι σπουδαίοι Έλληνες. Υπάρχουν Έλληνες που έχουν συνεισφέρει σε πάρα πολλά στην Ελλάδα, επιστήμονες, ακτιβιστές, υπάρχουν Έλληνες τέτοιοι και πρέπει πια η πολιτική να σκέφτεται μόνο τα παιδιά της ακόμα και για την θέση του προέδρου της Δημοκρατίας. Εμείς οδηγούμαστε σε κάποιες προτάσεις έξω από το πολιτικό σύστημα, συμπλήρωσε.
Ο κ. Θεοδωράκης επανέλαβε την άποψη του ότι «η χώρα δεν μπορεί να κυβερνιέται από ένα 25% αριστερό ή 25% δεξιό ή 25% κεντρώο. Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί με μια μεγάλη συμφωνία. Εγώ πιστεύω ότι η χώρα έχει τόσα προβλήματα – δεν έχει φύγει ο κίνδυνος για τη χώρα – που πρέπει να υπάρχει μία συμμαχία, όπως έχω πει, του 51%». Είπε ότι ο ίδιος δεν έχει ούτε πρόκειται να ονοματίσει εχθρούς στο πολιτικό σύστημα «Ας θεωρούν οι άλλοι εχθρό τους. Εγώ δεν είμαι εχθρός του πολιτικού συστήματος, είμαι αντίπαλος του πολιτικού συστήματος», σημείωσε.
Επίσης απάντησε στην κριτική για το αν υποκινείται από συμφέροντα και πως χρηματοδοτείται το Ποτάμι. «Ένας άνθρωπος του δικού μου προφίλ, ένας άνθρωπος που ήταν πετυχημένος στη δημοσιογραφία, γιατί να γίνει αχυράνθρωπος; Ποιος μπορεί εμένα να μου προσφέρει κάτι; Και για ποιο λόγο; Δηλαδή γιατί να θέλω εγώ τώρα στα 50 μου να λερώσω το όνομά μου που δεν το λέρωσα ποτέ; Γιατί ξαφνικά στα 50 μου να θέλω να γίνω λαγός για τις ιδέες κάποιου άλλου;», είπε.
Όσο για τη χρηματοδότηση του κόμματός του, επεσήμανε ότι, παρά τη δυσπραγία των ημερών, ο κόσμος ενισχύει τη προσπάθεια.
«Έχει πεισθεί ότι αυτό που κάνουμε είναι τίμιο, ότι δε θέλουμε να καταφύγουμε σε κάποιους οι οποίοι πολύ εύκολα θα μας έδιναν 20.000 ή 100.000 για έναν προεκλογικό αγώνα. Θα δίνανε σε ένα κόμμα που βλέπουνε ότι ξαφνικά σκαρφαλώνει, για να έχουνε μια καλή σχέση μαζί του. Εμείς λοιπόν δεν παίρνουμε τα λεφτά αυτών και παίρνουμε τα ταλιράκια του κόσμου», τόνισε.