Σημαντική αύξηση παρουσίασε το κόστος εργασίας στην ευρωζώνη στο κλείσιμο του 2022, με ανοδική αναθεώρηση παράλληλα των στοιχείων του τρίτου τριμήνου, αν και η συνιστώσα των μισθών συνέχισε να “τρέχει” στο ήμισυ περίπου του πληθωρισμού.
Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε η Eurostat, το κόστος εργασίας στις 19 χώρες του ευρώ αυξήθηκε στο τέταρτο τρίμηνο κατά 5,7% σε σχέση με την ίδια περίοδο ένα έτος νωρίτερα.
Στις επιμέρους συνιστώσες, οι μισθοί αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 5,1% ενώ το εκτός μισθού κόστος ενισχύθηκε κατά 7,7%.
Την ίδια ώρα, το κόστος εργασίας στο τρίτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε ανοδικά από το 2,9% ετησίως της αρχικής μέτρησης στο 3,7%, με την αύξηση των μισθών στο 3% από το 2,1% που είχε ανακοινωθεί.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο πληθωρισμός ήταν στο 9,2% ετησίως τον Δεκέμβριο και μεσοσταθμικά είχε κινηθεί στο 10% στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 (Οκτώβριος στο 10,6%, Νοέμβριος στο 10,1%) κάτι που υποδηλώνει ότι ο ρυθμός αύξησης των μισθών υπολείπεται σημαντικά εκείνου των τιμών.
Όπως έδειξε η μέτρηση για το 4ο τρίμηνο της Eurostat, η μεγαλύτερη αύξηση μισθών παρατηρήθηκε στον κλάδο των κατασκευών με +6,5% ετησίως, ενώ στις υπηρεσίες οι μισθοί ήταν ενισχυμένοι κατά 5,7% και στη βιομηχανία κατά μόλις 4,4%.
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά το κόστος εργασίας προκειμένου να εντοπίσει το βαθμό στον οποίο το σοκ στις τιμές της ενέργειας, λόγω Ουκρανίας, έχει περάσει σε άλλους τομείς της οικονομίας και ειδικά αν παγιώνονται οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις (στον δομικό πληθωρισμό που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων).
Η Eurostat επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός επιτάχυνε στο υψηλό επίπεδο ιστορικά στην ευρωζώνη του 5,6% από το 5,3% που είχε προηγηθεί, κάτι που τον θέτει σε πορεία να ταυτιστεί με την αύξηση του κόστους εργασίας – και όπως επισημαίνει το Reuters συνιστά μία ένδειξη ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να κάνει περισσότερα με τα επιτόκια.
Υπενθυμίζεται ότι στις τελευταίες προβλέψεις της – πριν την τραπεζική κρίση των SNB στις ΗΠΑ και Credit Suisse στην Ευρώπη – η ΕΚΤ εκτιμούσε ότι ο γενικός πληθωρισμός επρόκειτο να κινηθεί στο 5,6% το 2023 και να υποχωρήσει αρχικά στο 2,9% το 2024 και ακολούθως στο 2,1% το 2025.