Στη μάχη για το μεγαλύτερο χρηματιστήριο στην Ευρώπη, το Παρίσι έχει αρχίσει να αφήνει πίσω του το Λονδίνο.
Αφότου μετατράπηκε στο μεγαλύτερο κέντρο συναλλαγών μετοχών στην Ευρώπη τον Νοέμβριο του 2022, το γαλλικό χρηματιστήριο έχει ανοίξει τον βηματισμό του αφήνοντας πίσω του τους Βρετανούς ανταγωνιστές του.
Με συνολική κεφαλαιοποίηση 3,13 τρισ. δολ., το Παρίσι πλέον υπερτερεί της πρωτεύουσας του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 250 δισ. δολ., σύμφωνα με στοιχεία τα οποία συνέταξε το πρακτορείο Bloomberg.
Η διαφορά οφείλεται εν πολλοίς στην πολύ καλύτερη απόδοσή του μέσα στο 2023, με τον δείκτη CAC 40 να έχει κερδίσει 10% σε όρους τοπικού νομίσματος, έναντι κερδών μόλις 1% για τον FTSE 100. Μολονότι η βρετανική λίρα (στερλίνα) έχει ενισχυθεί ελαφρώς περισσότερο σε σχέση με το ευρώ έναντι του δολαρίου, αυτό δεν έχει αλλάξει το σκηνικό σχετικά με τα κέρδη των γαλλικών blue-chips.
Ο γαλλικός δείκτης λαμβάνει ώθηση από τις μετοχές των εταιρειών προϊόντων πολυτελείας και καταναλωτικών αγαθών όπως οι LVMH, L’Oreal και Hermes International, καθώς και από εκείνες βιομηχανικών όπως οι Schneider Electric. Από την άλλη πλευρά, ο FTSE 100 έχει υποστεί πλήγμα από την κακή απόδοση των μετοχών των εταιρειών εξορύξεων, ενώ οι μετοχές του κλάδου της ενέργειας έχουν καταγράψει μόνο μικρά κέρδη.
Η κεφαλαιοποίηση αφορά μονάχα τις μετοχές και όχι τα ETFs και τα ADRs, στις μετρήσεις του Bloomberg.
Η χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου έχει αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις από την ημέρα της απόφασης των πολιτών του Η.Β. να εγκαταλείψει η χώρα τους την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016. Οι αποτιμήσεις έχουν βυθιστεί μαζί με το βρετανικό νόμισμα, οδηγώντας σε κύμα εξαγορών από το εξωτερικό.
Μεγάλες εταιρείες έχουν αρχίσει να αμφισβητούν τα πλεονεκτήματα του να διατηρούν ως κύρια αγορά των μετοχών τους το Λονδίνο, ενώ ήδη έχουν υπάρξει ορισμένες μεγάλες αποχωρήσεις, όπως εκείνες των BHP και Ferguson.
Η εταιρεία CRH έχει επίσης ανακοινώσει την πρόθεσή της να αποχωρήσει, ενώ η αγορά δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει νέες μεγάλες αρχικές δημόσιες προσφορές (IPO), ούτε καν από βρετανικές εταιρείες όπως η εδρεύουσα στο Κέμπριτζ Arm.