Ακόμα μία φούσκα έκανε την εμφάνισή της, χάρη στην τραπεζική κρίση που έχει οδηγήσει στην κατάρρευση ήδη τριών περιφερειακών ιδρυμάτων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Bank of America.
Όπως σημειώνει ομάδα ανάλυσης της αμερικανικής τράπεζας υπό τον Μάικλ Χάρτνετ, το νέο asset “της μόδας” είναι τα funds μετρητών (money-market funds – αμοιβαία που επενδύουν σε βραχυπρόθεσμα μέσα υψηλής ρευστότητας, όπως τα ίδια τα μετρητά, μικρής διάρκειας ομόλογα κ.α.).
Βάσει των στοιχείων των εβδομαδιαίων επενδυτικών ροών, οι συνολικές τοποθετήσεις σε funds μετρητών έχουν ξεπεράσει πλέον τα 5,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, με εισροές άνω του 300 δισ. δολαρίων στις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες.
Τα ίδια στοιχεία δείχνουν επίσης τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες εισροές σε μετρητά από τον Μάρτιο του 2020, τη μεγαλύτερη εισροή έξι εβδομάδων σε ομόλογα ΗΠΑ που έχει παρατηρηθεί ποτέ, αλλά και τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία εκροή από ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας από τον περασμένο Οκτώβριο.
Τις τελευταίες φορές που η αγορά μετρητών είχε δει τέτοιες μαζικές τοποθετήσεις – το 2008 και το 2020 – η Fed είχε μειώσει τα επιτόκιά της.
Ο Χάρτνετ σημειώνει ότι είναι θιασώτης του ρητού που λέει ότι “οι αγορές σταματούν να πανικοβάλλονται όταν αρχίσουν να πανικοβάλλονται οι κεντρικές τράπεζες” και επισημαίνει ότι η αύξηση του έκτακτου δανεισμού από τη Fed ιστορικά συμπίπτει με περιόδους χαμηλών στις αγορές. Δηλαδή υποδηλώνει επερχόμενη άνοδο.
Ωστόσο, αυτή τη φορά υπάρχει μία μεγάλη διαφορά. Ο πληθωρισμός είναι μία πραγματικότητα και οι αγορές εργασίας – όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και άλλες βιομηχανικές ώρες – παραμένουν εξαιρετικά ισχυρές.
Η ομάδα της Bank of America μετράει 46 αυξήσεις επιτοκίων αυτό το έτος, συμπεριλαμβανομένης εκείνης της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας μετά τη διάσωση της Credit Suisse. Και η ιστορία μας λέει να πουλάμε στην τελευταία αύξηση επιτοκίων, σημειώνει.
“Οι αγορές πίστωσης και μετοχών δείχνουν μεγάλη απληστία για μειώσεις επιτοκίων, αλλά όχι αρκετό φόβο ύφεσης”, αναφέρουν χαρακτηριστικά στην BofA.
Όπως εξηγούν, όταν οι τράπεζες δανείζονται από τη Fed σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης αυστηροποιούν τα κριτήρια δανεισμού, κάτι που με τη σειρά του σημαίνει λιγότερα δανεισμό, οδηγώντας σε μειωμένη αισιοδοξία για τις μικρές επιχειρήσεις και τελικά σε ρωγμές στην αγορά εργασίας.