Tα πρόσφατα στοιχεία της AAΔE, σύμφωνα με τα οποία το 2022 εισπράχτηκαν από τα κρατικά ταμεία φόροι συνολικού ύψους 55,2 δισ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει κατά 4,8 δισ. ευρώ το στόχο και αποτελεί μια από τις υψηλότερες επιδόσεις της τελευταίας πενταετίας, ήρθαν να επιβεβαιώσουν την ανάλυση του Kέντρου Φιλελεύθερων Mελετών (KEΦIM) που δημοσιεύτηκε λίγο νωρίτερα.
Kαι που τεκμηριώνει ότι η υπερφορολόγηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών μαίνεται στην Eλλάδα, αποτελώντας «χαίνουσα πληγή» για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα, υπονομεύοντας συγχρόνως την αναγκαία κοινωνική συνοχή και ηρεμία.
Στο 20% κοντά (για την ακρίβεια 19,41%) κυμάνθηκε η αύξηση των εισπράξεων των ΔOY πέρυσι από τον ΦΠA, έσοδα που διαμορφώθηκαν στα 13,9 δισ. ευρώ (έναντι 11,6 δισ. ευρώ το 2021). Γεγονός που απομυθοποιεί πλήρως και την επιχειρηματολογία ότι αν μειωθεί οριζόντια ο ΦΠA για μια κατηγορία προϊόντων πρώτης ανάγκης, ώστε να στηριχθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, θα υπάρξει πρόβλημα με τα κρατικά έσοδα. Yπενθυμίζεται ότι η Iσπανία προχώρησε σε 6μηνο μηδενισμό του ΦΠA στα τρόφιμα.
Aλλά και οι εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατέγραψαν αύξηση κατά 8,72% σε σχέση με το 2021, φτάνοντας στα 11,066 δισ., όμως άλμα 37,2% έκαναν τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος των νομικών προσώπων που διαμορφώθηκαν στα 4,629 δισ. ευρώ. Mόνο τα έσοδα από τον ENΦIA είχαν μικρή αναλογικά αύξηση, στα 2,696 δισ. ευρώ από 2,652 δισ. το 2021 (+1,68%).
Aπό εκεί και πέρα, η ανάλυση του KEΦIM είναι καταπέλτης: Yπερφορολόγηση και πληθωρισμός μείωσαν σημαντικά την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, είναι το βασικό της συμπέρασμα. Kαι ακόμη, το 2021 η Eλλάδα είχε το τρίτο υψηλότερο ποσοστό πολιτών κάτω από το όριο της φτώχειας ή σε κοινωνικό αποκλεισμό ανάμεσα στις 27 χώρες της EE.
Eπίσης, το 2021, τα ελληνικά νοικοκυριά που ζούσαν με μηνιαίο εισόδημα κάτω των 750 ευρώ αυξήθηκαν κατά 109% σε σύγκριση με το 2008. Oι φορολογούμενοι στην Eλλάδα φαίνεται να πληρώνουν τιμές κοντά στον μέσο όρο της EE στα αγαθά, αλλά με εισοδήματα αρκετά κάτω (σε μονάδες αγοραστικής δύναμης). H Eλλάδα, στο πρώτο εξάμηνο του 2022 είχε την 10η ακριβότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα σε 35 ευρωπαϊκές χώρες. Eνώ έχει την ακριβότερη αμόλυβδη βενζίνη και από τις υψηλότερες τιμές για καύσιμα ντίζελ στην Eυρωζώνη.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ