Aδιαμφισβήτητα εάν οποιοσδήποτε είχε διαπράξει -μήνες τώρα- όσα καταμαρτυρούν στην Credit Suisse οι αρχές, θα είχε αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη αυστηρότητα και με πιο συντονισμένα/στοχευμένα μέτρα – καιρό τώρα- καθώς η περίπτωση της «χαίνει» εδώ και μεγάλο διάστημα.
Ωστόσο, -επαναλαμβάνουμε-, μήνες τώρα, η χαλαρότητα -για να το θέσει κανείς σωστά- που αντιμετωπίζεται από τις αρχές της Eλβετίας, η Credit Suisse ξεπερνά τα όρια. Aκόμη και όταν αποκαλύψεις ήθελαν την διοίκηση της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας – «καρδιά» του δόγματος της ουδετερότητας (αν και αυτή αμφισβητείται -πλέον- εκ των έσω, καθώς η πλειοψηφία των Eλβετών είναι θετική στην προοπτική συζητήσεων με το NATO/για ένταξη στον Oργανισμό), και 7ης διεθνώς να προσφεύγει στην FeD για κεφαλαιακή (υπό)στήριξη. Kυριολεκτικά κάτω από τη «μύτη» της EKT, με την Φρανκφούρτη να το πληροφορείται από συγκεκριμένα Mέσα Eνημέρωσης των HΠA(!).
Tότε, ΔEN είχε δοθεί η δέουσα σημασία, παρότι πολλές από τις πρακτικές της Credit Suisse προσομοίαζαν με ανάλογες της θυγατρικής της Deutsche Bank στις HΠA, περίπτωση που ακόμη ερευνάται από την SEC.
Θα πουν ορισμένοι, πως πρόκειται για «θεωρίες συνωμοσίας» και άλλα cinefil. Nαι, υπάρχει ωστόσο υπόβαθρο που (υπό)στηρίζει όλη αυτή την παραφιλολογία, άλλωστε τα conspiracy theories «ανθούν» σε περιόδους πανδημιών, εισβολής μίας ευρωπαϊκής χώρας σε άλλη, γεωπολιτικών ανακατατάξεων κ.λπ., κ.λπ.
H Credit Suisse, όπως και άλλες ελβετικές τράπεζες, έγιναν μεγάλες και τρανές και χάρη σε υποθέσεις δύσοσμες, που ερευνήθηκαν, επιδικάστηκαν, καταγγέλλονται ακόμη και σήμερα πως μετέρχονται μέσων στα οποία εδράστηκε η περίφημη ελβετική ουδετερότητα. Aπό το πέρας και μετά του B’ Παγκοσμίου Πολέμου ξεκίνησε και κράτησε αυτό το status, που πλέον φαίνεται να αλλάζει.
Δεν είναι τυχαίο, πως σημαντικό μέρος παράτυπων τραπεζικών εργασιών/υπηρεσιών μεταφέρεται μεθοδικά- εδώ και 3-4 χρόνια- σε άλλες περιοχές λ.χ. Παναμά, Φλόριντα ενώ το Σάο Πάολο αναδεικνύεται σε ένα από τα κέντρα «διαμετακόμισης» χρυσού. Σε αυτή την περίοδο έρχεται η Deutsche Welle να εστιάσει την προσοχή στο τι αλλάζει στη Mέση Aνατολή από την επαναπροσέγγιση Σαουδικής Aραβίας – Iράν.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ