Η κινεζική Huawei Technologies ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει πλέον βγει “από την κατάσταση κρίσης” που ακολούθησε την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων, εμφανίζοντας μικρή αύξηση στα έσοδα της και σημειώνοντας περαιτέρω πρόοδο στην αντικατάσταση των υλικών που επηρεάστηκαν από τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ειδικότερα, τα έσοδα του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού αυξήθηκαν 0,9% το 2022 και ανήλθαν σε 642,3 δισ. γουάν. Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 35,6 δισ. γουάν ($5,18 δισ.), μειωμένα κατά 70% περίπου από το 2021, όταν τα κέρδη της Huawei είχαν ωφεληθεί από την πώληση της μονάδας κινητών Honor. Σε σχέση με το 2020 τα κέρδη υποχώρησαν κατά 44%.
Η διοίκηση της Huawei έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προσπάθειες της εταιρείας να ξεπεράσει “ένα μοιραίο αδιέξοδο” μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει ελέγχους εξαγωγών, περιορίζοντας την προμήθεια μικροεπεξεργαστών και άλλων κρίσιμων στοιχείων από αμερικανικές επιχειρήσεις.
Το “2022 είναι η χρονιά που βγήκαμε από την κατάσταση κρίσης. Έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα”, ανέφερε η οικονομική διευθύντρια, Meng Wanzhou, κόρη του ιδρυτή της Huawei, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της εταιρείας.
Οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης (R&D) αυξήθηκαν κατά 13,2% στα 161,5 δισ. γουάν ($23,5 δισ.), φτάνοντας το ένα τέταρτο των εσόδων της εταιρείας. Οι επενδύσεις αυτές βοήθησαν την εταιρεία να αντικαταστήσει τα υλικά που χτυπήθηκαν από τις αμερικανικές κυρώσεις, ανέφερε η Meng.
Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι η Huawei αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, κάτι που η εταιρεία αρνείται. Οι εντάσεις με τις ΗΠΑ κορυφώθηκαν όταν η Meng Wanzhou κρατήθηκε για τρία χρόνια στον Καναδά για τη φερόμενη συμμετοχή της στις προσπάθειες να καλυφθούν οι προσπάθειες εταιρειών που συνδέονται με τη Huawei να πουλήσουν εξοπλισμό στο Ιράν, παραβιάζοντας τις αμερικανικές κυρώσεις. Οι κατηγορίες κατά της Meng αποσύρθηκαν στο τέλος και επέστρεψε στην Κίνα το 2021.