Παππάς: Αν επιστρέψουμε στο δίλημμα ευρώ ή δραχμή, διευκολύνουμε τον Σαμαρά
Νέα προβλήματα αναδείχθηκαν στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ενέκρινε μεν την διακήρυξη του κόμματος για τις ευρωεκλογές, αλλά με τη λευκή ψήφο της αριστερής πτέρυγας που θεωρεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση χάνει το ριζοσπαστισμό της.
Επιπλέον δεν φαίνεται εφικτή η συμφωνία για το ευρωψηφοδέλτιο, καθώς η πλευρά Λαφαζάνη διαφωνεί με την ένταξη σε αυτό στελεχών που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Κρίτωνας Αρσένης.
Στο μέτωπο της διακήρυξης, η αριστερή πλατφόρμα κατέθεσε δύο τροπολογίες, οι οποίες αφορούσαν στα θέματα του χρέους και της ευρωζώνης και οι οποίες δεν ψηφίστηκαν μεν αλλά συγκέντρωσαν μεγάλο αριθμό μελών της ΚΕ.
Νωρίτερα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε τονίσει την ανάγκη «να διαπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ ένα νέο κύμα ριζοσπαστικοποίησης σε όλους τους τομείς, στον ιδεολογικό, στον πολιτικό, στον προγραμματικό, στον κινηματικό. Μια ριζοσπαστικοποίηση, η οποία θα πρέπει να συντελεστεί με κοινωνικούς, εργατικούς και λαϊκούς όρους και όρους συνεκτικής εναλλακτικής απάντησης στην τρόικα, τα μνημόνια, το νεοφιλελευθερισμό και τελικά στον ίδιο τον καπιταλισμό» και προειδοποίησε ότι «εν ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειπε τον ριζοσπαστισμό του τότε θα έχανε την ορμή του και σε τελευταία ανάλυση τη δυνατότητα του να κατακτήσει την κυβερνητική εξουσία».
Ο κ. Λαφαζάνης έθεσε ευθέως θέμα προετοιμασίας ενός εναλλακτικού σχεδίου στην περίπτωση που η χώρα, υπό μία κυβέρνηση της αριστεράς, εκβιαστεί από τους δανειστές.
Σε αυτή την περίπτωση, είπε ο κ. Λαφαζάνης «δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει το προοδευτικό πρόγραμμά της αλλά να είναι έτοιμη, σε κάθε περίπτωση, να το εφαρμόσει ακόμα και εκτός ευρωζώνης».
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η αριστερή πλατφόρμα σε σχετικό κείμενό της «θεωρούμε εξαιρετικά αναγκαίο να εκπονήσει και να επεξεργαστεί για κάθε περίπτωση το κόμμα σχέδιο εξόδου από την ευρωζώνη σε προοδευτική κατεύθυνση και με βάση αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια. Εμείς θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ότι η σχεδιασμένη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν συνιστά καθόλου μια καταστροφική επιλογή».
Στην παρέμβαση Λαφαζάνη απάντησε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, ο οποίος τόνισε ότι «το δίλημμα ”ευρώ ή δραχμή”, είναι το δίλημμα που έθετε ο Αντώνης Σαμαράς και επιχειρεί να συγκαλύψει την ουσία των πολιτικών του Μνημονίου. Αν επιστρέψουμε εμείς σε αυτό το δίλημμα είναι κάτι που τον διευκολύνει, ας μη το κάνουμε. Η πρόταση εξόδου από το κοινό νόμισμα δεν είναι καθόλου ριζοσπαστική. Αδυνατώ να καταλάβω πως θα ωφεληθούν οι συνταξιούχοι με αυτή την προοπτική».