Παραμένει υπερχρεωμένη η Ελλάδα, παρά τις προόδους
Για τις συνέπειες της υπερβολικής αισιοδοξίας μετά την επιτυχή επιστροφή στις αγορές προειδοποιούν οι γερμανοί οικονομολόγοι.
«Συνιστά ένα θετικό μήνυμα το γεγονός ότι στις αγορές αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη προς την μεταρρυθμιστική ικανότητα της Ελλάδας», επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz, Μίχαελ Χάιζε, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι «παρά τις σημαντικές προόδους, η Ελλάδα παραμένει μία υπερχρεωμένη χώρα, η οποία και θα πρέπει να υπερβεί ακόμη πολλά εμπόδια για να ξεπεράσει την κρίση.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του μεγάλου γερμανικού ασφαλιστικού ομίλου, «δεν επιτρέπεται να επικρατήσει η ψευδαίσθηση ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να καλύψει στις κεφαλαιαγορές τις μελλοντικές χρηματοδοτικές της ανάγκες, οι οποίες εξακολουθούν να είναι σημαντικές». Όπως εξηγεί ο Μίχαελ Χάιζε, «τα επιτόκια εξακολουθούν να είναι υψηλά για τα δεδομένα του ελληνικού προϋπολογισμού».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Γιοργκ Κρέμερ. «Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έπεσαν στα προηγούμενα τρίμηνα, κυρίως επειδή, το καλοκαίρι του 2012, η ΕΚΤ κατέστησε σαφές ότι „στην εσχάτη των περιπτώσεων” θα αγοράσει ομόλογα των χωρών της κρίσης και αυτό είναι ένα είδος ασφάλειας», υπογραμμίζει ο Γιοργκ Κρέμερ.
Σύμφωνα πάντα με την DW, o γερμανός οικονομολόγος εκτιμά ότι «η ύφεση ξεπεράστηκε και η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και πάλι». Πέραν τούτου, διευκρινίζει ο Γιοργκ Κρέμερ, «οι μισθολογικές υπερβολές της εποχής του οικονομικού μπουμ έχουν αρθεί, τουλάχιστον μερικώς». Ο Κρέμερ θεωρεί υπερβολικά υψηλό το ελληνικό δημόσιο χρέος που έφτασε στο 175% του ΑΕΠ και προσθέτει ότι οι συνθήκες που δημιουργεί το κράτος για την επιχειρηματική δραστηριότητα παραμένουν αρνητικές και είναι συγκρίσιμες με εκείνες των αναπτυσσομένων χωρών.