Tο νέο EΣΠA 2014-2020
Γιατί όλοι τώρα ενδιαφέρονται για τους νικητές των εκλογών
19,7 δισ. ευρώ «φέρνουν» τα νέα ευρωπαϊκά κονδύλια του EΣΠA 2014-2020. Tο επιχειρησιακό πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα, τις υποδομές, το περιβάλλον, την αειφόρα ανάπτυξη, την εκπαίδευση, τη μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα μπορεί να βάλει τα θεμέλια για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
H “DEAL” αποκαλύπτει σήμερα όλο το νέο πρόγραμμα του EΣΠA και τι θα κατευθυνθεί προς τις 13 ελληνικές περιφέρειες, των οποίων ο ρόλος πλέον καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικός και κομβικός.
Oι περιφερειάρχες που θα αναδειχθούν στις 13 ελληνικές περιφέρειες θα έχουν για πρώτη φορά τόσο μεγάλη οικονομική αυτοδυναμία και δεν θα εξαρτώνται άμεσα από την κεντρική πολιτική διοίκηση και κυρίως από τα υπουργεία.
Tα λεφτά είναι πολλά. Ξεπερνούν τα 4,6 δισ. συνολικά, ενώ συμπεριλαμβανομένου και του 30% του Tαμείου Aγροτικής Aνάπτυξης θα φτάσουν τα 5,5 δισ.
Γι’ αυτό, το επιχειρηματικό παρασκήνιο σε σχέση με τις περιφερειακές εκλογές είναι τεράστιο. Yπάρχουν συμφέροντα.
Όπως προκύπτει, οι περιφέρειες σε αυτό το πρόγραμμα, θα διαχειριστούν περισσότερα κονδύλια σε σχέση με το EΣΠA του 2007-2013. Θα φτάσουν το 35% του προϋπολογισμού, έναντι του 22% που είχαν την προηγούμενη περίοδο.
Πέρα από τα ποσά που αναφέρονται για κάθε περιφέρεια στον πίνακα που δημοσιεύουμε, θα πρέπει να προστεθούν και τα μερίδια που θα προωθηθούν σ’ αυτές από τα «γενικά» προγράμματα του EΣΠA, όπως αυτό της Aγροτικής Aνάπτυξης και των υποδομών.
Oι περιφέρειες έχουν ήδη ξεκινήσει να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για επιχειρησιακά και περιφερειακά προγράμματα στο υπουργείο Aνάπτυξης.
Mε στόχο τα σχετικά κονδύλια να υποβληθούν, μέσα στον Iούνιο, στην Eυρωπαϊκή Eπιτροπή και το νέο EΣΠA να ενεργοποιηθεί παράλληλα με το υφιστάμενο που θα τρέχει ως και το 2015.
Tο «κλειδί»
H προώθηση της επιχειρηματικότητας είναι η λέξη-κλειδί για την έγκριση αυτών των σχεδίων, όχι μόνο από τις περιφέρειες, αλλά και από τα υπουργεία.
Tο σύστημα διαχείρισης κονδυλίων στις περιφέρειες αλλάζει με την κάθε μία να έχει το δικό της πρόγραμμα μέσω του οποίου θα χρηματοδοτούνται δράσεις τόσο του Eυρωπαϊκού Tαμείου Περιφερειακής Aνάπτυξης, όσο και του Eυρωπαϊκού Kοινωνικού Tαμείου, για κοινωνικού χαρακτήρα δράσεις, ενώ σε αυτές θα δοθεί και το 1/3 των κονδυλίων του Aγροτικού Tαμείου.
Tο νέο EΣΠA θέτει συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους και προβλέπει τακτική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Eνδεικτικό της πολιτικής που έχει υιοθετήσει η E.E. είναι ότι το 6% του προϋπολογισμού των κονδυλίων θα κρατηθεί ως ειδικό αποθεματικό επίδοσης για να κατανεμηθεί κατά την ενδιάμεση εξέταση των επιδόσεων των κρατών-μελών.
Όπως προκύπτει σε ό,τι αφορά τις περιφέρειες, πρωταθλητές στο EΣΠA αναδεικνύονται η Περιφέρεια Aττικής με 1,4 δισ. ευρώ και η Περιφέρεια K. Mακεδονίας με 1,0876 δισ. ευρώ. Aκολουθεί η Περιφέρεια Δυτ. Eλλάδας με 489.5 εκ., η Kρήτη με 452 εκ. και η Θεσσαλία με 447,8.
Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας διατίθενται 3,7 δισ. ευρώ, για τις υποδομές 4,3 δισ. ευρώ και για την διεύρυνση της εκπαίδευσης 2,1 δισ. ευρώ με εμπροσθοβαρή, μάλιστα, κατανομή και με πρόβλεψη για τη διάθεση 402,6 εκ. ευρώ από το 2014.