Το καθιερωμένο πλαστικό μπουκαλάκι νερού φιλοδοξεί να «εκθρονίσει» το Ooho, που δημιουργήθηκε από τρεις φοιτητές στο Λονδίνο.
Πρόκειται για μία βιοδιασπώμενη μεμβράνη- φούσκα, η οποία μπορεί να αποτελέσει μία εναλλακτική στο κλασικό μπουκάλι, που επιβαρύνει το περιβάλλον.
«Είναι πραγματικότητα ότι κάθε μέρα, όλο και περισσότερο, όταν πίνουμε νερό πετούμε ένα πλαστικό μπουκάλι» δήλωσε στο Mashable ο Ροντρίγκο Γκαρσία Γκονζάλες, ένας από τους τρεις φοιτητές βιομηχανικού design που είναι πίσω από το project (οι άλλοι δύο είναι οι Πιέρ Πασλιέ και Γκιγιόμ Κουσέ).
«Αυτή η πράξη καταναλωτισμού αντικατοπτρίζει την κοινωνία στην οποία ζούμε. Το Ooho προτείνει μία εναλλακτική».
Το νερό βρίσκεται κλεισμένο μέσα σε δύο στρώματα μεμβράνης από καφέ άλγη και χλωριούχο ασβέστιο, και απελευθερώνεται όταν αυτή διαρρηχθεί. Στη συνέχεια η μεμβράνη μπορεί να πεταχτεί ή να φαγωθεί – όπως η φλούδα ενός φρούτου.
Αν και δεν είναι τόσο ανθεκτική όσο ένα μπουκάλι, ο Γκονζάλες σημειώνει ότι μία «συλλογή» από μικρά Ooho θα μπορούσε να μπει μέσα σε μία μεγαλύτερη και ανθεκτικότερη «συσκευασία» για προστασία, κρατώντας παράλληλα καθαρό το νερό και τις μικρότερες μεμβράνες. Επίσης, όπως ανέφερε στο Fast Company, η διπλή μεμβράνη της συσκευασίας, πέραν του ότι διατηρεί καθαρό το νερό, καθιστά δυνατή την τοποθέτηση ταμπελών και σημάτων μεταξύ των δύο στρωμάτων, χωρίς να χρησιμοποιείται κάποιου είδους κολλητική ουσία.
Έμπνευση για το Ooho αποτέλεσαν αντίστοιχα παραδείγματα που συναντώνται στη φύση. Το «κοντέινερ» παρασκευάζεται μέσω μίας τεχνικής ονόματι «σφαιροποίηση» (spherification), η οποία διαμορφώνει υγρό σε σφαιρικά σχήματα και ανάγεται στο 1940. Κατά τη διαδικασία αυτή το νερό είναι παγωμένο.
Το Ooho κέρδισε το Lexus Design Award του 2014 και θα επιδειχθεί στη Milan Design Week. Σημειώνεται ότι αντίστοιχες ιδέες έχουν εξέλθει ήδη στην αγορά, όπως το Wikipearl.