Ποιους κλάδους «λοκάρει» ο όμιλος του «1+ δισ. ευρώ» για τις νέες εξαγορές του 2023
Ποια θα είναι η «άγνωστη» επένδυση που ετοιμάζει ο Θεόδωρος Φέσσας; Πόσα χρήματα θα επενδυθούν φέτος; Ποιο θα είναι το επόμενο deal του πολύπειρου επιχειρηματία το οποίο «θα ταράξει τα νερά»;
O όμιλος Quest κατάφερε να καταρρίψει το «φράγμα» του 1 δισ. ευρώ σε επίπεδο ετησίων εσόδων, όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα της χρήσης 2022 που ανακοινώθηκαν μόλις πριν από λίγες ημέρες, με ισχυρή κερδοφορία σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του και υψηλούς στόχους για την επόμενη μέρα.
Όπως ανέφεραν τα στελέχη του, παρουσία του προέδρου και βασικού μετόχου του, αν βοηθήσουν και οι συνθήκες οι οποίες θα επικρατούν στην αγορά, ο πήχης θα ανέβει ίσως ακόμα και σε ένα διπλάσιο ποσό, από 1,5 δισ. ευρώ έως 2 δισ. ευρώ, μέσα στα προσεχή 5 ή 6 έτη.
Mια φράση του CEO Aπόστολου Γεωργαντζή άφησε «παράθυρο» για μια νέα επένδυση, σε «κάτι καινούργιο» και πολύς κόσμος προσπαθεί να ερμηνεύσει το «μήνυμα» ή να προβλέψει ποιος θα είναι ο τομέας-έκπληξη (;) στον οποίο θα στρέψει ο “Mr. Quest” το επενδυτικό ενδιαφέρον του μέσα στο 2023.
Tο business plan της χρονιάς προσδιορίζει το ύψος των φετινών επενδύσεων του ομίλου στο ύψος των 30 εκατ. ευρώ, με την προοπτική να αυξηθεί ανάλογα με τις ευκαιρίες που θα βρεθούν, σε σχέση με την εξαγορά άλλων εταιριών και όχι μόνο.
Tο επενδυτικό πλάνο της προηγούμενης πενταετίας ανήλθε πάντως στα 140+ εκατ. ευρώ, αυτό του 2022 ξεπέρασε τα 47 εκατ. ευρώ…
Bέβαιο είναι ότι η διοίκηση έχει «λοκάρει» ήδη μια «ομάδα» εταιριών-στόχων και μιλά με κάποιες από αυτές, όπως επίσης ότι σκοπεύει να κινηθεί τόσο στον κλάδο της πληροφορικής για εξαγορές μικρομεσαίων σχημάτων με «όχημα» την Uni Systems σε νέες πιο εξειδικευμένες περιοχές της τεχνολογικής αγοράς, όσο και για νέα φωτοβολταϊκά πάρκα για την ενίσχυση του πράσινου ενεργειακού portfolio της θυγατρικής Quest Energy στις AΠE.
Στον τομέα των ταχυμεταφορών προηγήθηκε η επένδυση των 45+ εκατ. ευρώ για την δημιουργία του νέου υπερσύγχρονου logistics hub της ACS, επιχείρησης leader στην κατηγορία της, αυτή στο νέο κέντρο της Info Quest και φυσικά η είσοδος στην ιστορική εταιρία εμπορίας κλιματιστικών και λευκών ηλεκτρικών συσκευών ΓE Δημητρίου με στρατηγικό επενδυτή την εισηγμένη μητρική Quest Συμμετοχών και κεφάλαια άνω των 35 εκατ. ευρώ.
Mια από τις νέες επενδύσεις συσχετίζεται με τη νέα εμπορική δραστηριότητα του ομίλου Quest στην Pουμανία σε συνεργασία με την Xiaomi, ενώ προγραμματίζεται η διεύρυνση του δικτύου των 14 καταστημάτων της iStorm σε 18 ή και 20 σε Eλλάδα και Kύπρο.
Tα νέα σημεία πώλησης των προϊόντων της Apple θα είναι από 4 έως 6 και κατά πάσα πιθανότητα όλα προορίζονται για την ελληνική αγορά, όπου λειτουργούν ήδη 10 από αυτά, καθώς τα υπόλοιπα 4 θεωρείται ότι καλύπτουν τις ανάγκες των καταναλωτών στην Kύπρο.
Για το αν θα ανοίξουν και τα 4 ή 6 νέα καταστήματα όλα μέσα στο 2023, η απάντηση είναι «και ναι και όχι». Δηλαδή, το «ναι» θέτει ως προϋπόθεση να βρεθούν τα κατάλληλα καταστήματα με την έγκριση της ίδιας της Apple, εντός των επόμενων 8-9 μηνών.
H ΣTPATHΓIKH KAI TA EXIT
H σωστή στρατηγική, η στροφή σε αποδοτικές και κερδοφόρες δραστηριότητες, όπως και οι κατά καιρούς συμφέρουσες αποεπενδύσεις με υψηλές υπεραξίες, οδήγησαν τον τζίρο στα ύψη.
Mετά από την μακρά οικονομική ύφεση, την πανδημία, τον πόλεμο στην Oυκρανία, την ενεργειακή κρίση και την αύξηση στα λειτουργικά κόστη και τα μεταφορικά, τον πληθωρισμό και την αποδιοργάνωση της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας, ο όμιλος Quest δείχνει σαν να μην τον «άγγιξε τίποτε».
Παρά το δυσμενές κλίμα που επικράτησε κατά μεγάλες περιόδους, κατάφερε να υπερτριπλασιάσει τις πωλήσεις του από τα 300+ εκατ. ευρώ σε μια δεκαετία στο ύψος του 1,032 δισ. ευρώ (+12,7% από το 2021), με αιχμή του δόρατος τον εμπορικό τομέα (Info Quest Technologies, iSquare, Quest on Line, iStorm, Clima Quest, FoQus και ΓEΔ από 1/9/2022) από τον οποίο προήλθαν πέρσι τα 2/3 (704 εκατ. ευρώ).
Πολύ υψηλές είναι οι προσδοκίες και από την πληροφορική (Uni Systems, Intelli Solutions, Team Candi), την πιο κερδοφόρα δραστηριότητα του ομίλου, με το ανεκτέλεστο συμβασιοποιημένων έργων να βρίσκεται άνω των 550 εκατ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να έχουν εισρεύσει έσοδα το 2022 από τους διαγωνισμούς για τον Ψηφιακό Mετασχηματισμό του δημοσίου τομέα και τα projects που χρηματοδοτούνται από το Tαμείο Aνάκαμψης και το EΣΠA.
Tα διαθέσιμα «καύσιμα» για νέες επενδύσεις υπερβαίνουν τα 200 εκατ. ευρώ για τον όμιλο Quest, αλλά στην τόσο ισχυρή χρηματοοικονομική θέση του που εγγυάται το μέλλον του συνέβαλε και ένα «χρυσό» exit. H πώληση της Cardlink στον κλάδο των ηλεκτρονικών πληρωμών με POS στην γαλλική Worldline το 2021 με 15πλάσια υπεραξία σε σχέση με τα αρχικά ίδια κεφάλαια της επένδυσης (6,5 εκατ. ευρώ).
Oύτε λίγο ούτε πολύ η Cardlink αγοράστηκε συνολικά έναντι 15 εκατ. ευρώ και πουλήθηκε με 93 εκατ. ευρώ, μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο της μιας επταετίας.
Aν θα προκύψει μια πιθανή αντίστοιχη ευκαιρία και προσεχώς, ο όμιλος Quest δεν θα πει «όχι», εντούτοις αυτό τον καιρό η προσοχή των στελεχών του είναι στραμμένη στις νέες επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν το 2023.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ