Με διαφορετικά πρόσημα και κατά βάση οριακές μεταβολές ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με ανεπαίσθητη πτώση 0,06% στις 468,32 μονάδες, ενώ ακόμα μικρότερη ήταν η μεταβολή στην υψηλή κεφαλαιοποίηση του Stoxx 50 που παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος (μόλις -0,01%) στις 4.393 μονάδες.
Πιέσεις δέχτηκαν οι εταιρείες των εξορυκτικών εταιρειών που υποχώρησαν κατά 1,3%, οι ασφαλιστικές έδωσαν κάποιες στηρίξεις στον Stoxx 600 με κέρδη 1,2%, ενώ η τεχνολογία πραγματοποίησε βουτιά 2% με τον κλάδο να υποχωρεί σε χαμηλό τριών εβδομάδων.
“Βαρίδι” για τους τεχνολογικούς τίτλους ήταν η μετοχή του Ολλανδού κατασκευαστή μικροτσίπ ASML που σημείωσε απώλειες 3,7% αφότου έχασε τις εκτιμήσεις της αγοράς για το πρώτο της τρίμηνο και μετέδωσε ανησυχίες στο σύνολο του κλάδου.
Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε οριακά κατά 0,7% στις 15.893 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε μικρά κέρδη 0,2% στις 7.549 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 κατέγραψε μικρή πτώση 0,15% στις 7.897 μονάδες.
Σχετικά καλύτερη ήταν η εικόνα στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB σημείωσε μικρή άνοδο 0,15% στις 27.934 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 σημείωσε την απόδοση της ημέρας με +0,8% στις 9.496 μονάδες.
Οι επενδυτές ξεκίνησαν νευρικά την ημέρα έπειτα από τη νέα μέτρηση του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, που έδειξε ότι οι τιμές αυξήθηκαν τον Μάρτιο με τον ιλιγγιώδες ρυθμό του 10,1%, υποχωρώντας μεν από το 10,4% του Φεβρουαρίου αλλά αρκετά μακριά από το 9,8% που περίμεναν οι αναλυτές.
Μία εξέλιξη που ενισχύει τις εκτιμήσεις για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας αλλά και την ΕΚΤ, ενώ στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού οι traders τιμολογούν σε μεγάλο βαθμό ακόμα μία αύξηση 0,25% (25 μονάδων βάσης) από την Fed τον Μάιο.
Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Jim Gubitosi της Income Research + Management, “φαίνεται ότι ο πληθωρισμός παραμένει η βασική ανησυχία των αγορών και μέχρι να διευθετηθεί πλήρως δεν θα δούμε αντιστροφή της πορεία των επιτοκίων”.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν τάχθηκε υπέρ ακόμα μίας αύξησης των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 4 Μαΐου, αν και επισήμανε ότι το μέγεθος της θα εξαρτηθεί από τα νέα οικονομικά δεδομένα.
“Αυτή τη στιγμή και μέχρι την επόμενη συνεδρίαση σε δύο εβδομάδες, νομίζω ότι το βασικό σενάριο είναι ότι θα πρέπει να αυξήσουμε τα επιτόκια τον Μάιο. Αλλά για το τι θα κάνουμε ακριβώς, δεν πρόκειται να ορίσω ένα συγκεκριμένο μέγεθος”, είπε χτες στο Bloomberg TV.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η διάθεση ανάληψης ρίσκου στην Ευρώπη δεν έχει αποδυναμωθεί, καθώς ο Stoxx 600 έπιασε χτες ενδοσυνεδριακά υψηλό 14 μηνών.