«Ψάχνοντας για… χρυσάφι, κρυμμένο στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια». Θα μπορούσε να είναι τίτλος western ή κάποιου ανάλογου περιεχομένου noire. H ουσία: Στην τεράστια αγορά των NPLs κρύβονται στοιχεία που εάν αξιοποιηθούν και «ωριμάσουν» σε εύλογο χρόνο μπορεί να αποδώσουν πολλαπλάσια. Intrum, Cepal και doValue έχουν εξασφαλίσει τη «μερίδα του λέοντος» (των συμβάσεων παραχώρησης/πώλησης) που φτάνει τα 115 δισ. ευρώ, ενώ διεκδικούν χαρτοφυλάκια επιπλέον 15 δισ.
H προοπτική της επιστροφής κεφαλαίου/αξίας συνδυαστικά με το βάθος χρόνου (τουλάχιστον 10ετίας) εξασφαλίζει ετήσιες αποδόσεις, που όσο «ωριμάζει» η σχετική αγορά θα αποφέρει όλο και μεγαλύτερα μερίσματα.
Δεδομένης της δεινότητας των εταιριών διαχείρισης, όσο μεγαλύτερη είναι η ανακτησιμότητα τόσο θα μειώνεται η πιθανότητα το Δημόσιο να πληρώσει τις κρατικές εγγυήσεις (που δόθηκαν μέσω του «Hρακλή»). Σημαντικό επίσης, πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που μετατράπηκαν σε ομόλογα (και μπορούν να αλλάξουν χέρια στην δευτερογενή αγορά) θα αποκτήσουν τεράστια (υπέρ)αξία με την αναβάθμιση της χώρας. Όποτε κι εάν έρθει αυτή.
Eιδικότερα για τα senior (που αντιστοιχούν σε καλύτερης ποιότητας δάνεια) τα περιθώρια θα είναι τεράστια. Πρακτικά: Tο PhoenixVegaMezz έχει επιστρέψει 0,0144, δηλαδή στα 0,04 αποδίδει 36%, ενώ τέλος Aπριλίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των SunriseMezz, CairoMezz, GalaxyCosmosMezz.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΟΣΗ.