Επιφυλακτικός εμφανίζεται ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία που επετεύχθη στη Γενεύη, για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι η συμφωνία θα επιτρέψει μια αποκλιμάκωση της κρίσης και προειδοποίησε ότι μπορεί να επιβληθούν και νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. στη Μόσχα, στην περίπτωση που υπάρξει αδιέξοδο.
«Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για ο,τιδήποτε σε αυτό το στάδιο. Υπάρχει η πιθανότητα η διπλωματία να μπορέσει να οδηγήσει σε μια αποκλιμάκωση της κατάστασης», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δηλώσεις που έκανε από τον Λευκό Οίκο.
Τόνισε ακόμη ότι «θα χρειαστούν ακόμη πολλές ημέρες για να δούμε αν οι δηλώσεις θα παγιωθούν».
Με τους Ευρωπαίους έχουμε προετοιμάσει επιπρόσθετα μέτρα που μπορούμε να επιβάλουμε στους Ρώσους αν δεν δούμε μια πραγματική βελτίωση της κατάστασης», ανέφερε ακόμη ο κ. Ομπάμα.
«Ελπίζω ότι θα δούμε μια εφαρμογή της συμφωνίας τις προσεχείς ημέρες, αλλά δεν πιστεύω ότι μπορούμε να υπολογίζουμε σε αυτό με δεδομένο αυτό που έχουμε δει στο παρελθόν», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Αναφερόμενος παράλληλα στην κίνηση εκφοβισμού των ρωσικών δυνάμεων που έχουν συγκεντρωθεί κοντά στην μεθόριο με την Ουκρανία», ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε ότι βλέπει «το χέρι της Ρωσίας» πίσω από το σημερινό «χάος» στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της Ουκρανίας.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, Μ. Πέμπτη, μετά από πολύωρες συνομιλίες στη Γενεύη, Ρωσία, ΗΠΑ, Ουκρανία και ΕΕ συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη για έξοδο από την κρίση.
Οι όροι της συμφωνίας είναι οι εξής:
• Όλες οι παράνομες ένοπλες ομάδες πρέπει να παραδώσουν τα όπλα.
• Οι καταληψίες διαδηλωτές πρέπει να φύγουν όλα τα κτίρια που έχουν καταληφθεί παράνομα.
• Θα πρέπει να αδειάσουν οι πλατείες, οι δρόμοι, οι δημόσιοι χώροι που έχουν καταληφθεί.
• Το Κίεβο παρέχει αμνηστία σε διαδηλωτές και καταληψίες, με εξαίρεση εκείνους που κατηγορούνται για σημαντικά αδικήματα.
• Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE) που βρίσκεται ήδη στην Ουκρανία θα αναλάβει προεξάρχοντα ρόλο στη διαχείριση της κρίσης. ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία δεσμεύτηκαν να στηρίξουν την αποστολή και να παρέχουν παρατηρητές
• Θα ξεκινήσει άμεσα ευρύς διάλογος, με τη συμμετοχή όλων των περιοχών και των πολιτικών ομάδων.
• Όλες πλευρές είναι έτοιμες για οικονομική στήριξη στην Ουκρανία εάν εφαρμοστούν τα παραπάνω.